Ako sa pripraviť na bikepackingové preteky - je to hlavne

Ako sa pripraviť na bikepackingové preteky - je to hlavne "o hlave"

  Kategórie: Poradenstvo
 04.08.2021

Ak ste dobrodruh, ktorý rád bicykluje, určite vám slovo bikepacking nie je cudzie. Vďaka narastajúcej popularite gravel segmentu sa však dostáva bikepacking do povedomia aj širšej verejnosti. Bikepacking je pomerne náročný, čo sa týka nárokov na výbavu a prípravu pred pretekom. Ako sa teda pripraviť na bikepacking pretek? Poradíme vám v riadkoch nižšie.



 

V druhom diely letného seriálu „Ako sa pripraviť na preteky“, vám v rámci PRO CYCLINGu z vlastnej skúsenosti poradíme, ako sa pripraviť na bikepackingové preteky. Svoje skúsenosti zdieľa náš servisný technik Igor, finišer preteku Carpatia Divide a ktorý vo voľnom čase prejazdí tisícky kilometrov ročne krížom-krážok cez naše lesy.


 

Čo je bikepackingový pretek?

Slovo „bikepacking“ je spojenie anglického názvu „bike“ – bicykel + „packing“ – zbalenie sa. V prípade bikepackingu organizátori často uvádzajú, že nejde o typickú formu preteku, ale skôr o výzvu alebo akciu formou meraného výjazdu.

Boom nastal aj v našich končinách vďaka narastajúcej popularite gravel bikov. V závislosti od terénu je na mnohé bikepackingové akcie však stále viac odporúčaný horský bicykel.


Pravidlá bikepackingového preteku majú väčšinou nasledovné spoločné špecifiká:

  • každý účastník ide sám za seba. Nesmie mať plánovanú externú podporu a využíva iba to, čo sám nesie
  • trasa nebýva značená, organizátor pošle GPX záznam, alebo zoznam povinných checkpointov
  • účastník ide po trase meranej GPS trackerom, prípadne musí prejsť vopred stanovené checkpointy a prejsť do cieľa v stanovenom limite
  • na trase býva niekoľko podporných checkpointov
  • jazda v skupine je dovolená iba s iným účastníkom
  • pri opustení trasy účastníkom za účelom ubytovania, stravovania a iného, je povinný sa vrátiť do pôvodného miesta kde trasu opustil a pokračovať ďalej po trase
Bikepacking je o objavovaní a pokorovaní miest na bicykloch naprieč celou zemeguľou /obr. zdroj: topeak.com

 

 

Nepodceňujte fyzickú prípravu

Rozhodnutie prihlásiť sa na bikepackingový pretek by nemalo byť impulzívne. Hlavným predpokladom je stráviť na bicykli dostatok času. V tréningovom pláne by mal byť zaradený aj výjazd s trojciferným nájazdom kilometrov počas dňa.

Nakoľko trasy vedú často cez horský terén a sú náročné na vytrvalosť, preteky sú určené najmä skúsenejším cyklistom.

Pred samotným pretekom by ste mali absolvovať aspoň jednu víkendovú prespávačku niekde v prírode s plne naloženým bicyklom.

 


Pripravte bicykel na preteky

Každému preteku by mal v dostatočnom predstihu predchádzať odborný servis (ako napríklad u nás v PRO CYCLING, ktorého termín si viete zajednať online tu).

Pri bikepackingu musíte svoj bicykel dobre poznať. Tiež je dobre osvojiť si základné servisné úkony, pretože napríklad trápenie sa s defektom niekde na horskom hrebeni, vás može stáť veľa (psychických) síl. Veľmi pravdepodobne budete musieť meniť aj brzdové platničky.

 


Ako sa zbaliť na bikepacking?

Umenie bikepackingu spočíva v zbalení si iba toho najnutnejšieho. Cieľom je ísť čo najviac naľahko. Tiež záleží, koľko ste ochotný zľaviť zo svojho komfortu. Pripraviť sa treba aj na zlé poveternostné podmienky. Sú však určité nutné súčasti výbavy, bez ktorých sa jednoducho nezaobídete, napríklad:


  • výbava uvedená v propozíciách závodu – napríklad mať helmu na hlave počas celého preteku, GPX tracker a pod. 

  • dostatok vody – zvoľte si fľaše a hydratačné systémy s dostatočnou kapacitou a miesto, kam ich naištalovať. Naštudujte trať a zistite, kde prípadne možno vodu doplniť

  • nabitý telefón s externou powerbankou pre prípad núdze s kontaktom na organizátora, záchranné zložky či horskú službu

  • organizátor často uvádza odporúčanú výbavu, napríklad nutný cykloservis (pumpa, sada na lepenie, duša, multikľúč, nýtovačka), lekárnička, kvalitné osvetlenie, GPS navigácia, spacák…

 


Čo určite odporúčame vziať na bikepacking?

V našej bohatej ponuke máme mnoho príslušenstva, ktoré pri svojich bikepacking potulkách využijete. Odporúčame napríklad:



 

Čo jesť počas bikepackingového preteku?

Keďže sa chystáte na dlhší výkon, jedálniček je nutné tomu prispôsobiť už niekoľko dní vopred. Deň pred štartom si doprajte bohaté a obľúbené jedlá.

Počas preteku svoj jedálniček prispôsobujte svojim chutiam. Neoberajte sa o jedlo a snažte sa dobre a pravidelne najesť. Vyvarujte sa úplnémo pocitu hladu. Používajte športovú výživu, s ktorou máte osobné skúsenosti. Nám vyhovujú doplnky značky AONE, ktoré nezanechávajú pocit zlepených úst.

Igor počas preteku fungoval na sladkých raňajkách a výdatných obedoch a večeriach (vačšinou v penziónoch a pod). Presladené pocity z veľkého množštva prijatého cukru brzdil kúskom dobrej slaniny. Dobre sa najesť vždy pridalo na nálade, čo je dôležité pre celkovú psychickú pohodu.

 


Mentálne nastavenie  – je to hlavne „o hlave“

Všetky bikepackingové dobrodružštvá sú hlavne o pocite prekonania sa, zistenia svojich hraníc a bezpečného dorazenia do cieľa. Túžba preťať cieľovú pásku by mala byť vašim hlavným motorom.

Mať so seba dobrý pocit v cieľovej rovine bude pre vás dostatočné zadosťučinenie.

Igorove najťažšie momenty súviseli s večernou fyzickou únavou a boľavými nohami. Keď si so svalovou horúčkou líhal spať a vravel si, že to balí, na druhý deň sa predsa len prekonal a napokon došiel šťastne až do cieľa. V ďalšom ročníku teda vie, že po každom dni nepodcení strečing.

 

 

Prečo sa vlastne oplatí zúčastniť bikepackingového preteku?

Ide o originálne dobrodružstvo, kde prekonáte samého seba a pokoríte svoje hranice.

Trasy častokrát vedú cez najkrajšiu prírodu, hrady, dedinky, rieky. Ak ste milovníci krásnych výhľadov, divokej prírody, cyklistický nadšenec a drieme vo vás dobrodruh, práve v bikepackingu by ste sa mohli nájsť.


Najbližšie bikepackingové preteky na ktoré sa dá registrovať: Carpatia Divide / južné Poľsko, slovenské pohraničie


Množstvo bohatej výbavy na vaše bikepackingové dobrodružstvá nájdete v e-shope www.procycling.sk

 

 Ak chcete vedieť viac o našom know-how a novinkách, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, neujde vám ďalší diel seriálu "Ako sa pripraviť na preteky" a dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.