Ako sa správne obliecť na bicykel podľa aktuálneho počasia počas celého roka?

Ako sa správne obliecť na bicykel podľa aktuálneho počasia počas celého roka?

  Kategórie: Poradenstvo
 13.10.2021

Rýchlosť, vzdialenosti, hladký asfalt alebo náronejší terén - to sú veci, ktoré robia cyklistiku príjemnou. Cyklisti a najmä tí cestní, sú pri vysokých rýchlostiach priamo vystavení prírodným živlom a preto správna voľba oblečenia by mala byť alfa a omega každého výjazdu.





Či už jazdíte na cestnom, alebo horskom bicykli, správne zvolené oblečenie má rozhodne význam. Ak to myslíte s cyklistikou aspoň trochu vážne a vaše ciele siahajú o niečo ďalej, ako zájsť na horný koniec do obchodu po rožky, čítajte ďalej. V nasledujúcich riadkoch si ukážeme, prečo sa oplatí zainvestovať do poriadneho cyklo-oblečenia a tiež aké kúsky zvoliť v jednotlivých roných obdobiach podľa aktuálnej vonkajšej teploty.



Prečo má význam špecifické oblečenie na bicykel?


Cyklistické oblečenie má špecifické strihy, a tvar, ktorý kopíruje jazdeckú pozíciu na bicykli. Vedenie švov a strih je prispôsobený držaniu tela pri jazde a to tak, aby vás neomínalo a nerezalo s cieľom maximalizovať vaše pohodlie.




Stojí na mieste spomenúť hlavne cyklistické nohavice s vložkou, vďaka ktorej môžete stráviť pohodlné hodiny v sedle.
Správne cyklistické oblečenie vám môže pomôcť pohybovať sa rýchlejšie, pretože pri jazde nemrháte zbytočne energiou. Najdôležitejším rozdielom je, že cyklistické oblečenie je aerodynamickejšie ako to na bežné nosenie či iné športy, pretože sedí na tele bez toho, aby plápolalo vo vetre a v zjazde.
Jednotlivé kusy a časti oblečenia sú tvorené rôznymi funkčnými materiálmi, aby plnili svoj - pre cyklistiku špecifický účel v rôznych poveternostných podmienkach.



Prečo je cyklistické oblečenie také drahé?


Kvalitné cyklistické dresy sa môžu javiť pocitovo drahé z niekoľkých dôvodov.
Špeciálne oblečenie na bicykel býva vyrobené z technologicky vyspelých tkanín a dizajnu. S tým súvisí pomerne nákladný výskum a vývoj potrebný pre vysokovýkonné, funkčné a super pohodlné dresy ako aj ich testovanie profesionálmi v najvyššom súťažnom zaťažení. 




Cyklistické dresy vyššej triedy majú často komplikované súčasti, ako je kontrola zápachu, použitie rôznych druhov materálov v jednej látke alebo tzv. UPF. Ide o ultrafialový ochranný faktor, ktorý je podobný hodnotám ochrany pred UV žiarením na opaľovacích krémoch. UPF hodnotí schopnosť odevu alebo textílie zabrániť tomu, aby sa slnečné lúče dostali na pokožku cyklistu.

Oblečenie od tradičných cyklistických značiek býva často nielen navrhované, ale produkované v Európe, kde sú výrobné náklady vyššie v porovnaní s Áziou. 
Netreba zabúdať na fakt, že cyklistické značky a špecializované predajne vracajú nemalú časť prostriedkov späť do cyklistiky v podobe sponzoringu a podpory profesionálnych ako aj amatérskych jazdcov.




Základ pohodlia počas celého roka – vrstvenie


Namiesto toho, aby ste si navliekli na seba jednu hrubú vrstvu, vždy je vhodnejšie obliecť si viacero tenších.
Každá vrstva má za cieľ plniť špecifickú úholu. Odvádzať vlhkosť z tela, zahriať, ochrániť proti vetru, dažďu... 

Nestane sa sa tak, že sa ľahko prehrejete, alebo naopak. V prípade, že vám bude teplo, dáte dole jednu vrstvu. V prípade chladu naopak jednu prihodíte. Na tento fakt je dobré myslieť počas celého roka. Aj v lete vedia byť totiž večery chladné a to posledné, čo potrebujete, je prísť domov z výjazdu premrznutý.




Základná vrstva


Základná vrstva slúži na reguláciu telesnej teploty a odvádzanie vlhkosti. V závislosti na počasí zvoľte základnú vrstvu, aby ste počas jazdy vytvorili ideálnu mikroklímu. Či už potrebujeme ochladiť alebo udržať optimálnu telesnú teplotu.
Nátelníky špeciálne určené pre cyklistiku sú anatomicky navrhnuté tak, aby tesne priliehali k vášmu telu a pomohli udržať ideálnu klímu. Mali by priliehať čo najtesnejšie k pokožke, avšak bez akéhokoľvek obmedzovania v pohybe. Často sa stretnete aj s pojmom tzv. „second skin“ (druhá koža).

Na výber sú rôzne originálne materiály s rôznym zložením a pomerom systetických a prírodných vlákien. Základné vrstvy zo syntetických vlákien lepšie dýchajú a rýchlo schnú. Tie s prírodnými vláknami zas lepšie udržujú teplo a nezvyknú priveľmi páchnuť.


My odporúčame nosiť základnú vrstvu počas celého roka. Samozrejme počas horúcich dní volíme iný typ základnej vrstvy z iného druhu materiálu ako pri jazdách v zimných mesiacoch.

Letné tielka a základné vrstvy do teplého počasia sú vybavené veľmi ľahkým sieťovým materiálom, ktorý odvádza vlhkosť od tela a umožňuje rýchle odparovanie. Sieťové ventilačné kanály prenášajú teplo preč z tela, aby vás ochladili.
Pri tréningu a pretekoch v chladnom počasí vám základná vrstva s dlhým rukávom poskytne optimálnu tepelnú ochranu zachytením tepla, no pri odvádzaní vlhkosti.



Stredná vrstva


Stredná vrstva slúži na zaizolovanie pred chladom. Ďalej aj na preberanie vlhkosti zo spodnej vrstvy a jej následné odvádzanie smerom von od tela. 

Je spravidla hrubšia ako základná vrstva a často obsahuje panely strihu z rôznych druhov látok, napríklad vetruodolné materiály so špeciálnou úpravou v hornej časti tela a rukávoch. Z vnútornej strany môžete nájsť hebký a jemný vlnený flís, ktorý udržuje optimálnu teplotu, no má aj za cieľ, aby ste sa cítili pohodlne.
V teplejších dňoch ju tak môžete používať aj ako vonkajšiu vrstvu.





Vonkajšia vrstva


Bunda, alebo vesta ako posledná vrstva slúži ako štít proti nepriaznivým poveternostným podmienkam. Má za úlohu zabrániť vetru a dažďu, aby neprenikol k telu. Zároveň však musí byť schopná odvádzať vlhkosť smerom von. 
Aby nedošlo k prehriatiu, častokrát máte možnosť využiť zipsy na vetranie, či už v prednej časti alebo na bočnej strane.

Pri jazdení v nižších teplotách sa rozhodne neoplatí na vonkajšej vrstve šetriť a siahnuť po špeciálnych materiáloch ako napr. PrimaLoft. Výrobcovia tiež používajú kombinácie materiálov, pre dosiahnutie ideálneho pomeru medzi ochranou pred vonkajšími vplyvmi a reguláciu telesnej teploty. 




Čo si obliecť na bicykel podľa vonkajšej teploty?


Poďme si ukázať konkrétne príklady oblečenia do jednotlivých teplotných intervalov. Na cestu sa spravidla oblečieme teplejšie ako do lesa. Pri rýchlosti 30 km/h a prípadnom vetre sa pocitová teplota môže výrazne znížiť. Samozrejme oblečenie na pohyb vonku odráža aj špecifikácie jednotlivcov. Tu uvádzame všeobecné odporúčania. 

Pozn: červenou farbou sú úvedené prelinky, ktoré vás presmerujú do e-shopu ku konkrétnym uvádzaným produktom



20°C a viac stuňov Celzia




V teplotách nad hranicou 20°C nie je problém vydržať v krátkom oblečení. Pri naozaj vysokých teplotách odporúčame siahnuť po špeciálnych dresoch určených do horúcich dní. Ako bolo spomenuté vyššie, my jazdíte v nátelníku pod dresom aj pri vyšších teplotách.
Tak isto my si na každý výjazd berieme aj krátke rukavice, ktoré zvyšujú mieru komfortu pri jazde a chránia dlane pred prípadným pádom. Obe voľby sú však prudko individuálne a záležia od osobných preferencií jazdca. 





15°C – 20°C

 

Krátke nohavice + krátky dres + návleky na ruky + spodná vrstva

Pri teplote do 15°C by ste mali byť schopný vydržať v krátkych nohaviciach. Ak máte radi kolená v teple, návleky nakolená z tenšieho materiálu by mohli byť dobrá alternatíva.

Pri svižnejšej alebo rannej jazde môžete pociťovať chlad na predlaktia. Návleky na ruky vedia navodiť príjemný pocit tepla. V prípade, ak sa teplota počas dňa vyšplhá bližšie k 20°C, viete si návleky pohodlne zbaliť do vrecka dresu.

Ako spodnú vrstvu volíme nátelník, ktorý udrží naše torzo v tepleNa vrch tela vieme ako alternatívu zvoliť základnú vrstvu s dlhým rukávom a krátky dres, prípadne tenší dres s dlhým rukávom. V prípade nižších teplôt sa oplatí mať v zálohe univerzálnu neprefúkavú skladaciu vestu, ktorú viete jednoducho zbaliť do zadného vrecka dresu..



10°C – 15°C

Krátke nohavicenávlekmi na nohy / trištvrťové nohavice + dres s dlhým rukávom + spodná vrstva s dlhým rukávom + vyššie ponožky + čiapka pod prilbu


Pri teplotách pod 15°C už volíme zateplené oblečenie, ktoré má lepšie termoregulačné vlastnosti. V prípade nižších teplôt sa oplatí mať v zálohe opäť neprefúkavú skladaciu vestu.

Pokiaľ vám býva chladno na hlavu, čiapka pod prilbu je dobrým riešením. Okrem štýlu a ochrany pred chladom vie nasať pot a tak zamedzuje jeho stekaniu do očí. 



3°C – 10°C

Dlhé nohavice + hrubý dres s dlhým rukávom a s vestou alebo tenšou bundou / tenší dres s dlhým rukávom a hrubšia bunda + spodná vrstva s dlhým rukávom + hrubšie ponožky + návleky na tretry + celoprstové rukavice + čiapka pod prilbu


Pod 10°C je často nutné siahnuť po dlhých nohaviciach, ktoré dostatočne chránia aj okolie lona. Na vrchnú polovicu tela prichádza na rad vrstvenie.

Pokiaľ doteraz boli rukavice vecou osobných preferencií, pri jednociferných teplotách začínajú byť nutnosťou. Postačiť by mohli nezateplené rukavice, v prípadne s windstoperovou povrchovou úpravou počas vlhka.

Nutnosť je udržať chodidlá v teple, čo docielime vďaka návlekom na tretry. Na trhu sú rôzne možnosti – od neoprénových návlekov na špičky tretier do miernejšieho chladu, až po vysoké vodotesné návleky rozdielnych hrúbok.


Pri teplotách pod 10°C už môže byť citeľne chladno aj na hlavu. Chrániť sa čiapkou pod prilbu alebo bufkou pod prilbu dáva zmysel. Bufka, resp. nákrčník je univerzálny doplnok, ktorý by v chladnejšom počasí nemal chýbať pri každom výzajde. Viete ho použiť ako šál, čiapku alebo provizórnu kuklu. V prípade, ak vám ho netreba, ho môžete jednoducho strčiť do vrecka. Možnosť farebného doladenia nákrčníka k zbytku outfitu je len príjemným bonusom. 

V pokročilom období roka môžete siahnuť zo prilbách určených do chladnejšieho počasia, ktoré nedisponujú veľkým množstvom otvorov, prípadne konvertibilných prilbách. Napríklad Dotout Kabrio HT2, na ktorú viete upevniť odnímateľnú časť HT Hard Top, ponúka dodatočnú ochranu proti dažďu a chladu. 


 

Teploty pod nulou do 3°C

Dlhé teplé nohavice + hrubší dres s dlhým rukávom + zimná bunda + spodná vrstva s dlhým rukávom + hrubšie ponožky + zimné návleky na tretry / zimné tretry + hrubé celoprstové rukavice + kukla

 

Najlepšia obrana proti chladu prichádza v podobe vrstvenia. Nájsť tú správnu mieru ideálnej regulácie svojej telesnej teploty dá trochu cviku. Vďaka tomu však budete môcť jazdiť hodiny v teple a pohodlí.

V nízkych teplotách oceníte zateplené nohavice s vodeodolnou membránou v prednej časti. Na teplú spodnú vrstvu napríklad s prímesou merino vlny natiahneme hrubší dres. Vonkajšia vrstva predstavuje zimnú zateplenú bundu.


Ruky si treba chrániť zateplenými rukavicami, rovnako tak volíme aj zateplené návleky. Ak jazdíte pravidelnejšie aj počas zimných mesiacov, komfort jazdy spríjemnia zimné tretry.

Veľké množstvo tepla uniká cez hlavu. Pri jazde okolo bodu mrazu namiesto čapice padne vhod cyklistická kukla.


 

 

Ako sa obliecť na horský bicykel?

Pri výjazdoch na horskom bicykli spravidla volíme oblečenie totožné s tým na cestu, ako je uvedé vyššie. Rôzne špeciálne kolekcie s označením „MTB“, môžu mať voľnejšie strihy oproti cestným kúskom, použitými technológiami a materiálmi sú v podstate rovnaké.

V lese zvyčajne nie sme vystavovaní až takým negatívnym poveternostným vplyvom ako na ceste. Tu spravidla platí, že ak vyjdeme pred výjazdom z domu, môže nám byť trochu chladno. Telo sa pri aktivite o chvíľu zohreje a chceme sa naopak vyhnúť zbytočnému prehrievaniu.



Ako ste sa mohli presvedčiť, pri dobre zvolenom oblečení a doplnkoch môže cyklistická sezóna trvať prakticky po celý rok. Pretože ako sa hovorí: "Neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený cyklista."



Veľký výber cyklo-oblečenia a ostatného príslušenstva nájdete v našej kamennej predajni a v e-shope www.procycling.sk


 

Ak máte ďalšie otázky, alebo chcete vedieť viac o našom know-how a novinkách, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.