Ako sa zbaliť na bikepackingové dobrodružstvo naprieč Južnou Amerikou?

Ako sa zbaliť na bikepackingové dobrodružstvo naprieč Južnou Amerikou?

  Kategórie: Poradenstvo
 27.07.2022

Martin Beňačka je dobrodruh, ktorý sa rozhodol prejsť na bicykli naprieč Južnou Amerikou. O jeho príprave ste si mohli prečítať článok na našom blogu.

Akú výbavu si napokon bral na 3 mesačnú výpravu naprieč Južnou Amerikou?

Článok vznikol už po ceste a obsahuje zhrnutie vecí, ktoré som nepoužil a ktoré by som už nabudúce so sebou nebral. Pri cestovaní na bicykli, hlavne tom dlhodobom je veľmi dôležité, čo si so sebou človek zoberie. Najväčším limitom je váha. Nikto nechce šliapať do kopca so 60 kilogramovým bicyklom (ten môj sa blížil so 6 l vody k 50 kg). Na druhej strane treba mať so sebou všetky potrebné veci, ktoré v niektorých oblastiach nemusia byť dostupné.

Co si vziat na bikepacking do exotiky PRO CYCLING (3)

Nastáva hra kompromisov, človek číta, pozerá videá, rozpráva sa a zapisuje si hromadu vybavenia. Potom to však dá na jedno miesto a vznikne poriadna kopa vecí. Toto áno, toto nie a takto to pokračuje až kým je toho primerane veľa a zmestí sa to všetko na bicykel spolu so splnením váhového limitu v lietadle. Limit v lietadle je druhoradý, celý komplet musí byť v prvom rade jazditelný.

Moja batožina musela obsahovať veci, ktoré použijem v tropických teplách ale aj v mínusových teplotách vo vysokých andských priesmykoch. Nakoniec som sa nestretol s mínusovými teplotami, ale aj tak som využil teplé oblečenie pri teplotách pod 10 stupňov.

Batožinu som pre lepší prehľad roztriedil do kategórií. Veľkú časť vecí spojených s bicyklom môžete nájsť v eshope www.procycling.sk, ktorý ma podporili a bez nich by to bolo omnoho ťažšie. Vyberal som si veci, ktoré sú fakt kvalitné a verím im.


Bicykel

Ako prvé by som začal pri bicykli. Bicykel spĺňal moje požiadavky v podobe oceľového rámu, mechanických kotúčových bŕzd a možnosti uchytenia veľkého množstva batožiny, komfortnou geometriou spolu s prijateľnou cenou. Na bicykli som spravil niekoľko zmien v podobe výmeny pôvodného sedla za sedlo Brooks B17.

Sedlo sa nakoniec ukázalo ako najväčší materiálny triumf celej výpravy. To sa po pár dňoch vysedelo a stal sa z neho pohodlný gauč. Bez problémov som na ňom presedel aj 6 hodín denne. Áno, po viac ako 8-9 hodinách bol zadok už na šalát, ale to by bol asi na akomkoľvek inom sedle. Malou nevýhodou bola potrebná starostlivosť o sedlo v podobe mazania, doťahovania a ochranou pred dažďom, čo mi nie vždy v tropických oblastiach vychádzalo. Sedlo to však prežilo a myslím, že som našiel to správne aj na svoje budúce výpravy.

Co si vziat na bikepacking PRO CYCLING

Ďalšou zmenou bola výmena predného 160 mm kotúča za 180 mm. Ihneď bol cítiť nárast brzdnej sily. Pôvodné brzdové doštičky vydržali viac ako 3 000 km, ale na konci už boli naozaj na odpis.

Vymenil som taktiež plášte za Schwalbe Marathon Plus Tour. Tieto plášte sa taktiež osvedčili a počas 3151 km, často aj po ťažkom teréne som dostal iba 2 defekty. Aj to v priebehu 2 hodín na predné aj zadné koleso. Dôvodom boli kúsky drôtov z rozpadnutých pneumatík. Zadný plášť bol na konci výrazne opotrebovaný, ale myslím si, že by ešte zopár stoviek kilometrov vydržal.

Poslednou úpravou bola výmena 34 zubovej kazety za 36 zubovú spolu s prehadzovačkou Shimano Deore. Pôvodná Sora mala príliš krátke ramienko na tak veľkú kazetu. V prudkých stúpaniach , ktoré mali neraz 17 a viac % bola kazeta s 36 zubami neraz limitná. Našťastie sa mi stalo asi len raz alebo dva krát, že som musel bicykel tlačiť.

Bicykel vydržal bez závažnejších porúch, medzi ktoré nerátam povolené skrutky, škrabance, korózia spôsobená morskou vodou, ohnuté riadítka, prasknuté špice vplyvom náročného terénu a ohnutý stojan. Nestalo sa mi ani raz, že by som kvôli poruche nemohol pokračovať v ceste. Mal som šťastie, že sa mi doma rozsypalo ložisko v zádnom náboji pár dní po príchode. Na vine bola určite morská voda, vysoká vlhkosť prostredia a neskutočné množstvo prachu, blata a iných nečistôt, ktorým bol bicykel vystavený.

Ako sa zbalit na bikepacking (2)


Čo som si v rámci výbavy zbalil?

Tu je menovitý zoznam vecí, ktoré som si so sebou bral naprieč Južnou Amerikou:

Oblečenie

- Cyklodres+ cyklonohavice 2x
- Čiapka
- Dlhé windstoper cyklonohavice
- Pršiplášť+ nohavice do dažďa
- Rukavice dlhé
- Rukavice krátke
- Okuliare
- Ponožky 2x vlna
- Ponožky 3x bavlna
- Krátke tričko 1x vlna, 1x funkčné, 1x bavlna
- Dlhé tričko 2x vlna
- Bunda
- Boxerky 2x vlna 2x bavlna
- Rýchloschnúci uterák
- Návleky na tretry
- Tretry
- Sandále
- Topánky s Goretex membránou
- Ruksak
- Nákrčník
- Sveter
- Chirurgické rukavice
- Tepláky
- Dlhé nohavice
- Krátke nohavice 2x

Kemping

- Spacák
- Karimatka
- Stan

Co si vziat na bikepacking do exotiky PRO CYCLING (1)


Strava

- Zapalovač 2x
- Kefa na riad
- Ešus
- Plynový varič
- Nôž
- Lyžička
- Dóza na jedlo
- Plastové sáčky 3x
- Filter na vodu
- Vak na vodu
- Korenie + soľ

Vybavenie na bicykel

- Nosič predný + zadný
- Stojan
- Svetlo 4x
- Multi kľuč
- Vidlicový kľúč
- Lepenie 3x
- Rýchlospojka na reťaz
- Duša 4x
- Montpáky 3x
- Špice + niple 4x
- Kľúč na špice
- Sťahovacie "SK" pásky
- Páska
- Cykloflaša
- Zámok
- Náhradné škrutky a matice
- Náhradné lanká
- Mazivo
- Vlajka
- Brašne 7x
- Cyklopočítač s GPS
- Pláštenka na spacák
- Mazanie na sedlo + kľúč na doťahovanie
- Pumpa
- Náhradný skladací plášť
- Gurtne 3x

Vybava na bikepacking juznou amerikou

Elektronika

- Gopro + 3x baterka a nabíjačka
- Dron
- 3x microsd
- Mobilný telefón 2x
- Statív
- Čelenka na Gopro
- Nabíjačka 2x klasika 2x usb-c
- Powerbanka 3x
- Usb kľúč
- Adaptér do zásuvky
- Slúchadlá

Kozmetika

- Mydlo
- Šampón
- Krém
- Balzam na pery
- Zubná kefka
- Zubná niť
- Zubná pasta
- Žiletky
- Pena na holenie
- Pinzeta
- Nožnice
- Tyčinky do uší
- Opaľovací krém

Lekárnička

- Paralen
- Endiex
- Probiotiká
- Aktívne uhlie
- Širokospektrálne antibiotiká
- Florsanmil
- Teraflu
- Obväz
- Dezinfekcia
- Hliníková fólia
- Teplomer
- Štuple do uší
- Ortéza na koleno
- Leukoplast
- Kĺbová výživa
- Magnézium
- Multivitamín

Ako sa zbalit na bikepacking (1)

Iné doplnky

- Niť+ ihla
- Vrecko na sedačku
- Zámok na skrinku v hosteli
- Pero
- Ceruzka
- Zápisník
- Pas 2x
- Občiansky preukaz
- Očkovací preukaz
- Peňaženka 2x
- Igelitka 2x
- Slzný sprej

Veci, ktoré by som nevyužil, alebo by som ich už nabudúce nebral a sú popísané v tejto časti, môžu byť pomocníkom pre ľudí, ktorí zvažujú podobné dobrodružstvo. Vychádzam s osobných skúseností a samozrejme je lepšie mať tých veci viac a vždy keď ich potrebujeme.

Tu však stojí veľké ALE v podobe váhy. Každý, kto niekedy bicykloval iste vie, aké to je bicyklovať s kilogramami naviac. Rapídne klesá ovládatelnosť bicykla, musíme vynaložiť väčšie úsilie na pohyb vpred, stúpania bývajú náročnejšie, rapídne klesá cestovná rýchlosť, zjazdy sa stávajú nebezpečnejšími a v neposlednom rade viacej trpia komponenty bicykla. To všetko núti každého diaľkové cyklistu uvažovať nad vybavením. V neposlednom rade je dnes už väčšina sveta civilizovaná a väčšina vecí sa v prípade potreby dá kupiť skoro všade na svete.

Co si vziat na bikepacking do exotiky PRO CYCLING (2)

Čo si nabudúce na bikepacking nezbalím?

- Dlhé windstoper cyklonohavice - vždy som si vystačil s obyčajnými dlhými cyklonohavicami, niekedy mi bolo v zjazdoch trochu zima, ale už by som ich nebral.

- Pršiplášť + nohavice do dažďa - pršiplášť som využil možno 2x, aj keď často pršalo. Väčšinou bývalo také teplo, že dážď bol skôr osviežením a pod hrubým gumenným pršiplášťom by som sa uvaril. Nabudúce by som skôr zvolil ľahký igelitový pršiplášť ako núdzové riešenie. Vždy keď prišla búrka som mal možnosť do pár minút sa niekde ukryť.

- Topánky s Goretex membránou - pár krát som ich v daždi ocenil, ale pasoval som sa s ich nízkou priepustnoťou a v tropickom podnebí neboli vôbec pohodlné - potila sa mi v nich noha. Vždy keď som mohol, chodil som v sandálach alebo tretrách. Určite by som zvolil priedušnejšie topánky bez membrány.

- Stan –bola by to prvá vec, ktorú by som nechal doma. Mal cez 2 kilá a nevyužil som ho ani raz. Raz som ho aj začal stavať v Kostarike, ale bol som zavolaný na noc do domu domorodca uprostred pralesa. Využíval som ubytovacie zariadenia alebo príbytky miestnych. Aj keby som potreboval niekde núdzovo prespať, určite by som našiel miesto, kde neprší a stačila by mi karimatka a spacák.

- Filter na vodu a vak na vodu – všade sa dala kúpiť pitná voda a nebol som nútený používať filter. Pitnú vodu som kupoval v 6 litrových bareloch a rozlieval ju do flašiek.

- Kefa na riad - využil som ho možno 1x.

- Statív - po pár týžďnoch ma prešlo prvotné nadšenie a radšej som vždy použil bicykel , prípadne prírodnémateriály namiesto dlho rozbalovania a balenia statívu.

Ako sa zbalit na bikepacking (3)

Čo vo výbave na bikepacking do exotiky rozhodne nesmie chýbať

Na druhej strane by som chcel vyzdvihnúť zopár vecí, ktoré som veľmi často využíval a ktoré považujem za dobrý tip. Základné veci v podobe oblečenia, duše na bicykel, nožíka tu nebudem rozpisovať, to považujem za samozrejmosť.

- Náhradné špice - v momente, keď mi začali v džungli mimo civilázie počas lejaku strieľať špice a začínalo sa stmievať, bol som veľmi rád, že som mal náhradné špice, ktoré mi umožnili pokračovať v ceste na bicykli.

- Cyklopočítač Wahoo Element ROAM - veľký pomocník nielen v počítaní kilometrov alebo rýchlosti. Veľmi som ocenil údaje o nadmorskej výške a počte nastúpaných alebo naklesaných metroch. Podľa toho som si vedel rozložiť sily a často to bola aj veľká psychická pomoc, keď som vedel, že mi už zostáva iba pár stoviek výškových metrov. Taktiež mi dal tento počítač veľakrát aj odpoveď, prečo sa mi tak ťažko dýcha. Stačil jeden pohľad, aby som vedel, že som vo výške viac ako 3 600 m.n.m. Ďalší pohľad o pár dni neskôr mi vysvetlil, prečo som už vypil 6 litrov vody a sú ešte len 4 hodiny poobede. Bolo 42 stupňov...

Wahoo elemnt roam akcia

- Osvetlenie Infini - nepostrádateľná vec, hlavne pri daždi, v tuneloch, za zníženej viditeľnosti, alebo v mestách s hustou premávkou. Volil som nabíjateľný variant s dlhou výdržou batérie a ani raz ma nesklamali. Neuškodili im ani dlhotrvjúce lejaky a vysoká vlhkosť.

- Lieky proti tráviacim ťažkostiam - posledných 6 týždňov a v podstate celý pobyt v Kolumbií som zápasil s tráviacimi ťažkosťami. Každodenná procedúra v podobe Hylaku, Endiexu, uhlia a probiotík to pomáhala udržať na prijatelnej úrovni.

- Minerály a vitamíny - mal som so sebou multivitamín, magnézium a kĺbovu výživu. Myslím si, že spolu s vyváženou stravou mi to pomohlo k tomu, že moje telo zvládlo túto extrémnu záťaž bez zjavných následkov.

- 2 cestovné pasy - každý uložený na inom mieste. Toto mi dodávalo akú takú záruku, že aj v prípade krádeže budem môcť pokračovať.

- 3 bankomatové karty. V Kolumbii nastal problém, že som nevedel nikde vybrať hotovosť. Podarilo sa mi to až v 4. banke aj to iba s kartou od Revolutu. V iných krajinách som podobný problém nikdy nemal.

- Opaľovací krém a okuliare - nevyhnutnosť. Mal som krém s faktorom 50+ a občas som sa aj tak spálil. To isté platí aj pri okuliaroch. Pri bicyklovaní vo vysokých nadmorských výškach alebo počas slnečných dní, by som bez okuliarov okamžite trpel minimálne na podráždenie očí. Raz som to začil a nebolo to nič príjemné.

- Štuple do uší - využíval som ich hlavne v hoteloch popri ceste, ktoré mali všestranné využitie... a ďalej v hosteloch , kde sa vždy, ale vždy nájde niekto kto neskutočne chrápe.

- Náhradné skrutky - základ, ktorý ma veľakrát zachránil.

Martin Benacka

Toto bol stručný prehľad vybavenia, ktoré Martina sprevádzalo Latinskou Amerikou. Veríme, že niekomu môže pomôcť v príprave na niečo podobné.

Martina a jeho ďalšie dobrodružstvá môžete sledovať prostredníctvom jeho Instagramu wild_veloo a pokiaľ sa chystáte na podobné dobrodružstvo do prírody, v našom e-shope v sekcií OUTDOOR prebieha veľký výpredaj so zľavami - 50 %.

Tie najčerstvejšie info dostanete prihlásením do newslettra, kliknutím na linkNaviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, neujde vám ďalší Martinov článok o výbave, ktorú zo sebou berie a dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.