Ako vybrať osvetlenie na bicykel - 5 tipov na najlepšie predné svetlo na bicykel

Ako vybrať osvetlenie na bicykel - 5 tipov na najlepšie predné svetlo na bicykel

  Kategórie: Poradenstvo
 08.12.2021

Svetlá na bicykel odporúčame používať po celý rok, resp. vždy, keď viete, že vaša jazda vedie cez cestnú komunikáciu.  Ako sa ale v jednotlivých parametroch predných svetiel na bicykel vyznať? Ktoré osvetlenie na bicykel je to najlepšie?

Zo zákona platí, že cyklista my mal mať, podobne ako každé auto, biele svetlo vpredu a červené vzadu.

Ak si nie ste istý, či sa váš výjazd skončí za denného svetla, alebo sa chystáte cielene jazdiť po tme, osvetlenie na bicykel je priam nevyhnutnosť.

 

Prečo má cyklista svietiť počas celého roka?

Motoristi často namietajú, že počas dňa je práve jasné slnečné svetlo hlavný dôvod, prečo si nevšimli cyklistu - najzraniteľnejšieho účastníka cestnej premávky. Tento neblahý fakt môže byť výrazne eliminovaný súpravou svetiel na bicykli zapnutých aj počas dňa. A to aj počas dobrej viditeľnosti, nielen zhoršených podmienok.

Zadna blikacka infini metis 

Tak isto aj každé ročné obdobie má svoje špecifikum, kedy súprava svetiel môže byť to jediné, vďaka čomu je cyklista na ceste skutočné viditeľný. A to napr.:

  • Jar a leto – ak sa pohybujete po ceste na ostrom slnku a náhle vojdete do tieňa stromov, môžete sa kvôli kontrastu stať na pár sekúnd doslova neviditeľnými. Oko vodiča auta za vami sa musí tomuto kontrastu prispôsobiť, čo môže trvať až niekoľko dôležitých sekúnd. V prípade blikajúcich svetiel na bicykli viete tento „slepý moment“ úplne odstrániť
  • Jeseňpočas jesenných hmiel a inverzí predstavuje blikajúce svetlo výrazný „maják“, ktorý vodičov jasne informuje, že na ceste je aj cyklista
  • Zima – blikajúci cyklista je oveľa viac viditeľný v ostrom a nízkom zimnom slnku ako neosvetlený a to aj za predpokladu, že ste oblečený napr vo výrazných neónových farbách

 

Prečo bicyklovať s originálnym svetlom na bicykel?

 Na bicykel odporúčame zvoliť výhradne cyklistické svetlo od renomovaných výrobcov, priamo určené pre cyklistiku. Budete tak mať istotu, že sa svetlo nebude zbytočne prehrievať, bude vám na riadidlách riadne držať vďaka originálnym úchytom na to určeným a vydrží aj náročnejšie poveternostné podmienky.

Špeciálne cyklo svetlo napríklad na rozdiel od obyčajnej čelovky vrhá iný lúč svetla, ktorý nie je zbytočne rozptýlený, alebo (pri správnom nastavení) neoslepuje zbytočne chodcov a vodičov idúcich oproti vám. 

Svetlá Fenix máme radi aj pre ich skvelo smerovaný svetelný lúč / foto zdroj www.fenixlighting.com

 Veľkú väčšinu svetiel viete v prípade potreby napríklad v mestských uliciach využiť ako blikačku, vďaka čomu ste na osvetlenej ceste ľahšie rozpoznateľný a zároveň tým predlžujete výdrž batérie.

  

„Vidieť“ vs. „byť videný“

 Dobré predné svetlo vám prinesie vyššiu mieru bezpečnosti a navyše umožní vám jazdu aj patrične užiť. Predné svetlá by sme vedeli rozdeliť do dvoch základných skupín – vďaka ktorým „sme videní“ a tie, vďaka ktorým „vidíme“.

Lacnejšie jednoduché svetlá, vďaka ktorým sme v premávke videní, sú určené na jazdu na osvetlených komunikáciách. Jas svetiel sa meria v lúmenoch. V tomto prípade je 100 lúmenov dobrým východiskovým bodom - ale viac ako 300+ vám umožní vidieť viac aj na cestu pred sebou.

Svetlá na bicykel, ktoré vám pomôžu naozaj vidieť a zvýrazňujú cestu pred vami, sú navrhnuté pre cyklistov, ktorí chcú jazdiť na neosvetlených cestách. Pre bezpečnú jazdu budete potrebovať čokoľvek od 600 lúmenov.

600 lm svetlo postačuje na opatrnejšiu jazdu v úplnej tme

 1 000+ lúmenov vám umožní priblížiť sa k rýchlostiam, v ktorých bežne pedálujete počas dňa, pretože takýto lúč vám poskytuje výhľad aj do dostatočnej diaľky pred vami. 

 

Predné svetlá na bicykel v teste

 V našom redakčnom teste sme sa zamerali na predné svetlá na bicykel, ktoré sme si po rokoch používania naozaj obľúbili. Dané svetlá pri každom výjazde kombinujeme aj so zadnou blikačkou.

Parametre osvetlenia majú zásadný vplyv na jeho využitie. Tiež je nutné poznamenať, že svetlá s rovnakými parametrami od rôznych značiek nemusia svietiť rovnako „dobre“. Rozdiely sú napríklad aj v tvare a farbe sveteľného kužeľa, ktorý vrhajú.

300 lm –Infini SUPER LAVA

Testované Infini SUPER LAVA prešlo v roku 2020 faceliftom a dostalo v balení aj úchyt na GoPro a aj na prilbu, čo je veľmi praktická vec, ak napríklad kombinujete počas jazdy dve svetlá - na prilbe a riadidlách.

Super Lava ponúka 4 rôzne svetelné režimy so širokým uhlom svietenia a nabíjaním cez USB.  Inštalácia je bez použitia nástrojov, pričom používa pružný gumený úchyt a konzolu pre bezpečné upevnenie. Tlačidlo na zmenu režimu sa pohodlne ovláda aj v hrubších rukaviciach.

Infni SUPER LAVA kúpite pod týmto linkom

500 lm – Infini Tron 500

200 lúmenov navrch modelu Tron 500 oproti Super Lave robí divy a posúva viditeľnosť o kus ďalej. Na spevnenej ceste v úplnej tme nie je problém ísť rýchlosťou okolo 20 - 25 km/h.

Svetlo Infini Tron 500 má telo z hladkej a trvanlivej hliníkovej zliatiny 6061, ktorá je odolná voči poveternostným vplyvom. Prináša novú technológiu snímania okolitého svetla, ktorá automaticky prispôsobí jas žiarovky na základe vonkajších podmienok, aby sa optimalizovalo osvetlenie a životnosť batérie. Prívetivé biele svetlo pomáha sústrediť sa na bezpečnú jazdu bez toho, aby bolo nutné spravovať osvetlenie.

Infini Tron 500 kúpite pod týmto linkom

 

600 lm - Fenix BC25R

600 lm je má dosah pri maximálnej intenzite veľmi slušný – na 30 - 40 metrov na cyklistickej hrádzi komfortne vidieť aj neosvetleného človeka v čiernom oblečení. Takýto dosah je úplne dostatočný aj pre rýchlejšiu jazdu po asfalte okolo 30 km/h.

Svetlo sa upína jednoducho na držiak. Veľmi jednoducho sa dá aj vycvaknúť a použiť ako baterka aj mimo bicykla.

Pri Fenix svetlách všeobecne oceňujeme príjemné biele svetlo, ktorá vrhá kuzeľ iba dopredu a do strán, nie hore. Svetelný kužeľ je teda zhora ostro odrezaný a neoslňuje ostatných vodičov a chodcov. 

Fenix BC25R kúpite pod týmto linkom

 

Ak ale máte z nejakého dôvodu nutkanie jazdiť rýchlejšie po tme v lese, treba ísť k tisícke pridať ešte pár stoviek lúmenov. 

1800 Lm - Fenix BC30R 

 Svetlo ponúka prostredníctvom režimu BURST maximálny výkon 1 800 lm. Na maximálnom výkone máte pocit osvetlenia ako z auta, dosah je naozaj dobrý a svetelný kužeľ pekne osvetľuje aj okolie. Vďaka tomu je svetlo ideálne na rýchly zjazd v lese v úplnej tme.

Vlajková loď Fenix BC30R je svetlo väčších rozmerov, ktoré ale pôsobí dobre a výkonne. Upevnenie na riadidlá funguje cez skrutkovací rýchloupinák a samotné svetlo sa pohodlne zacvakne do nástavca. 

Vychytávkou tohto svetla je displej, ktorý ukazuje zostávajúci čas svietenia, a tiež pribalený spínač. Ten si viete inštalovať na riadidlá bližšie k ruke, aby ste pri prepínaní intenzity svetla nemuseli dávať ruku dole z riadidiel, ale ovládate svetlo pohodlne palcom.

 Ak si chcete spraviť deň aj počas noci a myslíte to s cyklistikou vážne, Fenix BC30R vám rozhodne odporúčame. Toto svetlo využívali aj naši jazdci z BSA tímu počas extrémnych pretekov Race Across Austria 2021.

Fenix BC30R môžete kúpit pod týmto linkom

  

PRO CYCLING tip ak chcete byť videný - KNOG Blinder 

Ak potrebujete byť videný, máločo sa o vás postará viac ako predná blikačka KNOG BlinderSuper jas zabezpečí, že vás bude vidieť na míle ďaleko. Má jednoduché uchytenie na riadidlá, skvelú výdrž a USB nabíjanie integrované v držiaku svetla, vďaka čomu nie je potrebný žiadny nabíjací kábel. Naviac - originálny svetelný podpis len podčiarkol jeho genialitu a predurčil ho stať sa našou voľbou číslo jedna.

Knog Blinder kúpite pod týmto linkom

  

Pri svetlách sa držíme rovnakej rady ako pri prilbách a teda: „Aj lacné svetlo je lepšie ako žiadne svetlo“.

 

Pri výbere však odporúčame zvoliť jasnejšie cyklistické svetlá a to ako dopredu, tak aj dozadu. Zaobstarať si dobré osvetlenie na bicykel je otázka pár desiatok eur. Je to vynikajúca investícia, ktorá vám môže doslova zachrániť život.

 Všetky testované svetlá, ako aj mnoho ďalších skvelých modelov nájdete v našom e-shope www.procycling.sk

 

 

 Naše know-how si nenechávame pre seba. Preto s nami zostaňte v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.