Gravel bike – ideálny bicykel na jazdenie (nielen) počas zimných mesiacov

Gravel bike – ideálny bicykel na jazdenie (nielen) počas zimných mesiacov

  Kategórie: Poradenstvo
 28.10.2021

Gravel bike je fenomén posledných rokov. Ako sa ale ukazuje, nejde iba o módnu záležitosť, ktorá vydrží najviac 2 -3 sezóny, alebo slepú uličku vo vývoji cyklistiky. 

Práve naopak. Ide o prirodzenú potrebu spojiť športovú, no zároveň pohodlnú jazdu na spevnených a rozbitých cestách, či v menej náročnom teréne.

Teda v podstate do terénu, kde veľká časť cyklistov smeruje väčšinu svojich výjazdov.

 

Čo je vlastne gravel bike

 

Gravel má na rozdiel od klasického cestného bicykla vzpriamenejší posed. Geometria je položenejšia, hlavová trubka vyššia, kolesá majú väčší rázvor. Jazdec sedí pohodlnejšie oproti závodnému cestnému bicyklu, čo pocítite najmä pri dlhých cestách. 

Porovnanie jazdeckej pozície na gravel a cestnom bicykli / zdroj: www.orbea.com

Gravel umožňuje použitie širších plášťov, štandardom býva šírka v rozmedzí okolo 37 - 42 mm, ale nie je problém nájsť aj modely s priechodnosťou až pre 50 mm širokú gumu. To je rozhodne viac ako na cestnom bicykli a aj viac ako na cyklokrosovom bicykli, ktorého šírka plášťa je limitovaná pravidlami UCI. Širší plášť ponúka väčšiu mieru pohodlia pri jazde. Na druhej strane ale zvyšuje valivý odpor a teda jazdíte "pomalšie". Každý jazdec si tak môže nájsť ideálny kompromis pre svoj štýl jazdy.

Pri gravli sa myslelo na praktickosť – na dlhé výlety a bikepackingové výpravy býva vybavený návarkami na ráme a vidici pre nosiče batožiny a blatníky.

Gravelové rámy sú dostupné v rôznych materiáloch – od oceli, cez hliník, karbón až po titán. Dnes už takmer samozrejmosťou bývajú kotúčové brzdy a pevné osky.

 Nie je gravel ako gravel

Tým, že gravel ako disciplína sa neustále vyvíja, jednotlivé druhy bicyklov môžu byť rozdielne svojim výzorom, no hlavne využitím.

Dôkazom je producent čisto gravelových bicyklov - značka Rondo, ktorá ponúka niekoľko modelov na rôzne využitie. Od všestranných bicyklov, cez mestské presúvadlá, až po bikepackingových šerpov.

Ak máte radi rýchlosť a závodné ambície, aj v gravel segmente si nájdete to pravé orechové pre vás, napríklad v podobe karbónového Bianchi Impulso Pro.

Bianchi Impulso Pro je zástupcom športových gravelov milujúcich rýchlosť

 

Mnohí producenti bicyklov upustili od výroby hliníkových modelov (endurance) cesťákov na kotúčových brzdách a ako alternatívu ponúkajú rovno gravle.

Dáva to zmysel, keďže väčšina použitých kolies sú práve s priemerom 28“, teda totožným s cestnými bicyklami. Stačí tak prezuť na užšie, cestné plášte a za upgrade hodný pár desiatok eur dostaneme pohodlný endurance cesťák. Prípadne zaobstarať si extra set kolies, čím dostaneme možnosť mať v podstate 2 bicykle na jednom ráme.

Je teda dôležité uvažovať o tom, ako budeme bicykel používať a kde plánujeme jazdiť, čo je tá najužitočnejšia informácia pri nákupe.

Gravel vieme jednoducho rozdeliť podľa využitia na:

  • Všestranný turistický bicykel – ideál na väčšinu slovenských rekreačných cyklotrás pri zbieraní nových zážitkov
  • Commuter – skvelý dopravný prostriedok na dochádzanie do práce – svižný, pohodlný s možnosťou montáže blatníkov v škaredom počasí. Mestský terén mu nerobí problém
  • Bikepacking – odolný oceľový alebo hlinikový gravel priamo ráta s montážov nosičov, tašiek a výbavy na vaše niekoľkodenné dobrodružstvá 

Bikepacking je aj vďaka gravlom stále populárnejší / zdroj: www.kellys.sk

 

Prečo považujeme gravel za skvelý zimný tréningový bicykel?

 

Nakoľko zimy bývajú stále chudobnejšie na sneh, minimálne v slovenských nížinách je možne bicyklovať prakticky celoročne. V čase od novembra do marca sa môže stať gravel jediným ideálnym bicyklom.

Vlhké zimy s teplotami tesne nad nulou menia lesné chodníky na blatové galeje, čím sa stávajú prakticky nezjazdné.

Gravel vtedy možno využiť na svižnú jazdu na spevnených štrkových lesných cestách, širokých zvážniciach ako aj cestách plných výmoľov. Na kratšie zimné výjazdy s cieľom intenzívnejšej aktivity ideál.

Gravel sa cez zimu nestratí ani na ceste. Jazda na širších plášťoch po štrkom posypaných cestných komunikáciách a rozbitých krajniciach je predsa len bezpečnejšia ako na 28 mm širokých cestných plášťoch.

Ďalšou vecou, ktorú po zimnom výjazde oceníte je fakt, že údržba nie je taká náročná. Pevný rám v kombinácii s pevnou vidlicou možno umyť s porovnaní s celoodpružených horským bicyklom pomerne jednoducho a rýchlo.

Ak zvažujete kúpu bicykla na celoročné využitie, gravel bike môže byť skvelá voľba. S výberom vám radi poradíme, resp. môžete si vybrať z množstva gravel bikov z našej ponuky, ktorú zobrazíte klinkutím na tento odkaz

Ak chcete vedieť viac o novinkách a našom know-how, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.