Sprievodca blatníkmi na bicykel - nutnosť pre bicykovanie nielen v daždi

Sprievodca blatníkmi na bicykel - nutnosť pre bicykovanie nielen v daždi

  Kategórie: Poradenstvo
 22.09.2021

Ak ste sa rozhodli pokračovať v jazdení na bicykli bez ohľadu na ročné obdobie a počasie, jednoduchý spôsob ako si jazdu spríjemniť, je vybaviť si bicykel blatníkmi. Zabránia tomu, aby z Vás voda striekajúca prostredníctvom kolies z mokrej vozovky, urobila premočenú handru.




Ak ste nikdy nepoužili blatníky - a sami sme svedkami, že veľa jazdcov ich vôbec nepoužíva - budete prekvapený, koľko vody zadržiavajú.

 

Blatníky vieme všeobecne rozdeliť zhruba do nasledujúcich typov:

• Tradičné celoplášťové blatníky bežne montované na bicykle

• „Zacvakávacie“ plastové blatníky, ktoré sa dajú pripevniť na väčšinu rámov a vidlíc bicyklov

• Blatníky v štýle horských bicyklov, ktoré sa pripevňujú k spodnej trubke a sedlovke

• Mikro-blatníky


 

Bežný cyklista sa môže tešiť, že na trhu a aj v našej ponuke, nájde množstvo blatníkov, ktoré sa hodia takmer pre každý typ bicykla - od karbónového pretekárskeho bicykla po mestské približovadlo.

 

 

Prečo používať blatníky na bicykel?

• Blatníky sú kľúčom k udržaniu sucha v čoraz teplejších zimách a vlhkých podmienkach. Pokiaľ neprší, práve špliechanie vody od kolies je to, čo vás zamočí.

• Zásadná zdvorilosť pri skupinových jazdách - dostatočne dlhý zadný blatník s klapkou zabraňuje striekaniu na tvár jazdca za vami.

• Pre bicykle, ktoré nedisponujú úchytmi pre blatníky priamo na ráme, alebo pre atypické rámy dnes existuje veľa možností  - od dlhých blatníkov na sponách navrhnutých tak, aby sa vtesnali do obmedzeného priestoru cestného rámu a vidlice, cez po základné „ass-saver“ blatníčky, ktoré udržia v suchu prinajmenšom váš zadok, až po široké blatníkyna fatbiky.





Myslíte si, že blatníky nie sú cool a že by pokazili dizajn vášho bicykla? 

Chyba! Aj profesionálni cyklisti počas zimy montujú blatníky na svoje závodné bicykle.

Blatníky ponúkajú aj výkonnostnú výhodu. Ak jazdíte bez blatníkov a vaše nohy sa namočia - ochladia sa. Výsledný chlad môže skutočne ovplyvniť vašu schopnosť silne tlačiť do pedálov, ako aj oslabiť vašu motiváciu a v neposlednom rade aj zdravie. Keď si od tela udržíte čo najviac vody, budete môcť jazdiť dlhšie a rýchlejšie.

Pri dochádzaní bicyklom do práce by mali byť blatníky samozrejmosťou. Zaistia vám, aby ste zostali primerane suchý. Ak musíte nosiť ruksak, zadný blatník zabráni jeho ušpineniu. Može tak odzvoniť oblečeniu s hnedou čiarou tiahnucou sa cez zadok do polovice chrbta, čím kolegom sťažíte rannú tipovaciu súťaž: „Akým dopravným prostriedkom ste dnes prišli do práce.“


 

Montované blatníky (po celej dĺžke kolesa)

Sú to blatníky, ktoré sa bežne označujú ako klasické blatníky, pretože sú k dispozícii mnoho a mnoho rokov. Sú najčastejšie trvalým príslušenstvom na cestovných, tzv. trekkingových bicykloch či gravloch. Vďaka svojej dĺžke a dostatočnej šírke pokrývajú veľké percento obidvoch kolies a poskytujú najlepšiu ochranu pred spŕškami vody generovanými roztočenými kolesami.

 

Výhody: najlepšia ochrana pred vodou pre jazdca samotného, aj jazdcov za vami

Nevýhody: nutnosť zvoliť správny typ, šírku. Nepasujú do každého rámu. Môžu hrkotať


Mnohé turistické (e-)bicykle prichádzajú od výroby s montovanými blatníkmi

 

Dlhšie predné blatníky skutočne pomáhajú zabrániť tomu, aby sa vaše nohy premočili. Predné koleso vie generovať prekvapivé prúdy striekancov a vaše nohy sú priamo v palebnej čiare. Čím je predný blatník dlhší, tým je väčšia šanca, že nohy zostanú suché. Niektoré druhy blatníkov sú zakončené rozšírenou gumennou klapkou, ktorá ešte znásobuje ochranu pred vodou.

Dlhý zadný blatník zabráni striekaniu na osobu idúcu za vami, aj keď idete v skupine. Tiež sa vám voda nedostane špliechaním až na zadok a chrbát.

Ďalšou výhodou dlhých blatníkov je, že ponúkajú maximálnu ochranu bicykla. Jednak si nešpiníte rám v takej miere, ako bez blatníkov. V prípade ak jazdíte klasické čeľusťové brzdy, ktoré sa s vodou príliš nekamarátia, pomáhate ich udržovať čistejšie a tým pádom brzdíte bezpečnejšie.


SKS Velo 42 Urban - blatníky so vzperami je skvelá voľba za dobrý peniaz pre všetky bicykle s montážnimi bodmi. Odsahujú aj skvelú vychytávku - v prípade, že sa počas jazdy dostane do kolesa napríklad konár, ktorý sa vzprieči medzi výplet a vzpery, tie sa neohnú ale vycvaknú z plastovej poistky a tým pádom nezničia



Spomínajúc bezpečnosť, dlhý zadný blatník ochráni pred blatom aj blikačku pripevnenú o sedlovku. Prípadne si viete zvoliť blatníky, ktoré majú integrované svetlá priamo v konštrukcii.

Montované dlhé blatníky po celej dĺžke kolies sú veľmi pevné. Upevňujú sa na rám a vidlicu do návarkov na to určených. Ich montáž môže chvíľu zabrať. Pokiaľ je však vykonaná dobre (napríklad ako v našom servise, na ktorý sa viete objednať tu online), blatníky zvyknú vydržať celú zimu a aj pri drsnejšom jazdení si spoľahlivo splnia svoj účel.

Ak nemáte na ráme či vidlici návarky pre blatníky, nezúfajte. Skúste sa presvedčiť, či rám neobsahuje špeciálny úchyt, ktorý je skrytý pred zrakom, ale na ktorý blatník možno namontovať  - mnohé značky totiž vyrábajú svojské systémy úchytov pre dodatočnú montáž.Prípadne sa poobzerajte po rôznych adaptéroch, ktoré sa často dajú kúpiť aj samostatne.


Aj montované blatníky majú rôzne vychytávky - Topeak Defender TX na montujú do montážnych bodov, majú teleskopické nastavenie dĺžky vzpier a zadný blatník sa uchytáva o rám pomocou suchého zipsu. Vďaka tomu dostáva využitie na veľké množstvo rámov


 

 

„Zacvakávacie“ blatníky

Ak váš cestný či gravel bicykel nemá úchyty na blatníky, stále je k dispozícii množstvo blatníkov s riešeniami, ktoré viete využiť. Blatníky s rôznymi spôsobmi pripevnenia nevyžadujú, aby mal rám očká alebo klasické brzdové strmene s dlhým dosahom, cez ktoré možno blatník vtesnať. Pripevňujú sa totiž k rámu pomocou jednoduchého zapínania, ako sú gumičky, suchý zips alebo rôzne spony.

 

Výhody: ľahšie, rýchla montáž, možnosť použitia na viac (podobných) bicyklov. Sedia aj na bicykle bez návarkov na blatníky

Nevýhody: menšia úroveň ochrany ako pri montovaných blatníkoch. Pozor na kompatibilitu s vašim modelom bicykla

 

Blatníky na gumové spony vedia byť naištalované v priebehu pár sekúnd. Bicyklu vedia dodať nielen nový look ale aj pohodlie v nepriaznivom počasí



Zapínanie na gumičky a spony im dáva oveľa väčšiu univerzálnosť oproti klasicky montovaným blatníkom. Výber bicykla totiž nemusíte podmieňovať možnosťou montáže blatníkov a jednu sadu blatníkov viete eventuélne jednoducho využiť pre vaše 2 rôzne podobné bicykle. „Clip-on“ blatníky bývajú obvykle o niečo ľahšie ako klasické montované.

Upevňovacia spona na blatníky môže mať problémy s kompatibilitou, prameniace z montáže na rôzne tvary trubiek zadných stavieb a rámov cestných bicyklov. Dĺžka blatníka tiež môže byť rozdielna podľa toho, či ráta s použitím pre rámy a vidlice s čeľusťovými, alebo hydraulickými brzdami. Dostatočnému upevneniu tiež môže prekážať napríklad špecifické vedenie hadičky hydraulickej brzdy. Pred kúpou preto treba brať do úvahy všetky spomenuté aspekty.


Blatníky SKS RACEBLADE PRO XL sa zachytávajú o rám pomocou gumenných úchytov. Spodná časť je až pod úrovňou náboja v kolese. A teda aj cyklista za vami je ušetrení od striekajúcej vody. Montáž alebo demontáž blatníkov je otázka pár sekúnd


 

 

Blatníky v štýle horských bicyklov

 

Horské bicykle si kvôli obrovskej rozmanitosti dizajnu a faktorom, akými sú odpruženie, tvary rámov, rôzne priemery a šírky kolies, resp. pneumatík, vyžadujú blatník osadený vyššie nad kolesom, ako to býva pri cestných, turistických či mestských bicykloch. Riešením je zadný blatník s nastaviteľnou výškou, ktorý sa prichytáva na sedlovku a predný blatník pripevnený k spodnej rámovej trubke.

 

Výhody: ľahká montáž, kompatibilita s rôznymi typmi bicyklov

Nevýhody: nižšia úroveň ochrany hlavne nôh jazdca, ale aj rámu. Nechránia jazdcov za vami


 

Najmä pri celoodpružených bicykoch, v dôsledku pohybu zadnej stavby pri jazde cez nerovnosti, je ideálnym riešením blatník uchytený na sedlovku. Výhodou je jeho jednoduchá montáž. Toto riešenie vás ochráni pred mokrým chrbtom a potokmi ľadovej vody stekajúcimi medzi vaše polky.

Pri správne zvolenej šírke (všeobecne platí pravidlo že šírka blatníka > šírka plášťa) vás vie daný blatník pomerne dobre ochrániť pred návalmi vody zpod kolies. To však neplatí pre jazdcov za vami, z ktorých si asi kamarátov neurobíte.

Podobnú jednoduchosť montáže ponúka aj predný blatník pripevnený k spodnej rámovej trubke. Ochrana pred špliechaním zpod predných kolies je obmedzená len na jazdu v priamom smere – pretože blatník evidentne nesleduje predné koleso v zákrutách.


Sadu SKS X-Tra-Dry + Mud-X jednoducho namontujete na akýkoľvek horský bicykel vďaka adaptívnemu systému uchytenia

 

 

Mikro-blatníky, ass savers a blatníčky na vidlicu


Pri menších prehánkach, po menej výdatnom daždi a v nenáročných podmienkach môžu byť dobrou voľbou aj minimalistické blatníky.

 

Výhody: zanedbateľná hmotnosť, jednoduchá montáž, nízka cena, možnosť dizajnovo doladiť váš bicykel

Nevýhody: nízka úroveň ochrany, využiteľné pri nenáročných podmienkach


Ass saver síce nechráni bicykel, váš zadok ale vďaka nemu nemusí byť naložený v blatovom kúpeli



Ide o zadné blatníky na spôsob ass saveru (voľne preložené ako „kryjúce zadok“). Je to kratší plastový blatník, často z recyklovaného materiálu, ktorý sa jednoducho zacvakáva na lyžiny sediel.

Je mimoriadne kompaktný a v prípade, že ho nepotrebuje, ho viete veľmi rýchlo demontovať a vložiť do batohu. Na druhej strane vám ochráni zadok len počas menej náročného počasia a pri pomalšej jazde.



Topeak D-FLASH S je zadný blatník pod sedlo inšpirovaný Origami a je plnohodnotnou náhradou klasického blatníku

 

Plastové blatníčky na vidlicu sú na horskom bicykli nutnosť. Nielen že skvelo vyzerajú, sú lacné a vďaka nim môže dostať váš bicykel úplne nový look, ale chránia prednú časť rámu, časť vidlice a hlavové zloženie počas celého roka. A to sa netýka iba vody, ale aj prachu a drobých odletujúcich kamienkov.

Na mostík vidlice sa najčastejšie uchytávajú pomocou sťahovacích plastových pások (bývajú súčasťou balenia). V dnešnej dobe nebýva nič výnimočným, že pri kúpe novej vidlice dostanete automaticky ako súčasť aj originálny plastový blatníček.


Plastové blatnícky na stĺpik vidlice vedia povýšiť dizajn vášho bicykla na ďalšiu úroveň. Vyberte si napríklad z bohatej ponuky od Rie:sel Design



Hoci v prípade väčších prehánok nechránia tak dobre, viete ich skombinovať s blatníkom pripevneným k spodnej trubke.

Takže blatníčky na vidlicu sú na horskom bicykli povinnosť J



Ak sa nezľaknete bicyklovania počas zhoršených podmienok, blatník predstavuje nutný doplnok, do ktorého zainvestujete pár eur a doslova vám zachráni zadok. 


Veľký výber blatníkov a ostatného príslušenstva na bicykel nájdete v našej kamennej predajni a v e-shope www.procycling.sk


 

Ak chcete vedieť viac o našom know-how a novinkách, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.