Test zimných rukavíc Answer alebo brzdíme v teple počas zimy

Test zimných rukavíc Answer alebo brzdíme v teple počas zimy

  Kategórie: Recenzia
 06.12.2018
Zimný tréning či celodenná cyklotúra? 
Máte radi ten pocit keď vyjdete zo svojej komfortnej zóny a sadnete na bike aj keď je krajina zasnežená? Cesty, traily a cyklochodníky patria len vám, užívate si samotu a prírodu. Jazdeniu vonku sa trenažér v obývačke nikdy nevyrovná. Kritické ale bývajú prsty na nohách a rukách. 


Text & foto: Laco Branický


Dnes by som vám chcel predstaviť dva druhy zimných rukavíc, ktoré vám s problémom stuhnutých prstov výrazne pomôžu. 

Sú lepšie palčiaky Answer Sleestak alebo klasické prstové Answer Strike 2

Ktorý koncept sa viac osvedčí v praxi? 

Túto otázku som si sám kládol, keď som sa balil na dvojdňový bikepacking trip. Zvládli so mnou 13 hodín jazdy a 270 km, počas ktorých teploty nevystúpili nad nulu. 




Answer Strike 2 


Materiál a prevedenie


Rukavice sú zvrchu tvorené 5mm neoprénovou vrstvou. Tá bezpečne chráni pred vlhkosťou a vetrom. Dlaň je pogumovaná a poskytuje tak nepremokavosť aj z tejto strany, ako aj veľmi dobrý grip. Spodná strana palca a boky prstov sú z flisu. To je veľmi praktické pri utieraní potu a nosa, čomu sa pri dlhej jazde v chlade nevyhnete. 

Vnútro rukavíc tvorí príjemný flis. Manžeta je opatrená suchým zipsom. Prevedenie vyzerá kvalitné, šitie pevné a rukavice pôsobia tak, že vydržia aj drsnejšie zaobchádzanie. Snáď jediný nedostatok je, že si nerozumejú s dotykovou obrazovkou. 


  



Skúsenosť v praxi


Rukavice Strike 2 som si obliekol prvý deň. Teplota bola niekde okolo -2° a navyše po väčšinu dňa fúkal ľadový protivietor. V sedle som strávil 7 hodín. Musím povedať, že rukavice svoju prácu zastali spoľahlivo. Držali vietor za neoprénovou vrstvou a ruky som mal v teple pomerne dlhú dobu

Hoci po dvoch hodinách už chlad začal prenikať a musel som pravidelne pomykať prstami a pokrútiť zápästím. Osobne som mal pocit, že chlad najviac preniká cez flisové časti medzi prstami a tak sa mi najviac osvedčila poloha keď som na baranoch stisol všetky prsty k sebe. 


Rukavice idú ľahko nasadiť aj zložiť a to aj v momente, keď máte ruky skrehnutejšie. Poskytujú pomerne dobrý cit pre detail a nerobilo mi problém v nich vytiahnuť z kapsy univerzálny kľúč a dotiahnuť kufre na tretrách alebo otvoriť proteínovú tyčinku. Pogumovaná dlaň pevne sedela na riaditkách a dávala mi istotu v riadení pri každom úchope baranov. 


  



Ruky sa vnútri nezapotili ani raz a to ani v momentoch, keď som musel trochu dupnúť do pedálov. Áno, Striky som testoval v poriadnej kose, ale s potením som problém nemal. Myslím si, že odvetrávanie majú zvládnuté výborne. Naopak, niekedy som bol až prekvapený, aké príjemné teplo dokážu poskytnúť aj napriek tomu ľadovému protivetru. 

Jedinú vážnejšiu výhradu mám proti kratšej manžete. Je taká presne na mieru, ale ak by pridali centimeter, dva, veci by to neuškodilo. 

Zapínanie na suchý zips sa dá zvládnuť ľahko aj s nasadenou rukavicou, ale už viac pozornosti som musel venovať napasovaniu bundy pod manžetu. Počas jazdy som cítil, že toto je slabé miesto. Prekryv nebol veľký a po čase a pár pokrúteniach rukou sa bunda mala tendenciu vyhrnúť a chlad prenikal na zápästie. No uznávam, že bunda zachytená za palec by tento problém vyriešila. 


 


V neposlednom rade sa mi páči dizajn. Jednoduchá praktická čierna s reflexným nápisom na ukazováku. Veľmi účelne pre moje cyklotúry, kde človek čistote veľa šancí nedá. Prípadné šrámy od oleja, špiny a blata sa na rukaviciach nijako neprejavia.




Answer Sleestak



Materiál a prevedenie


Rukavice sú palčiaky, verzia 3+1. To znamená, že okrem palca máte separátne aj ukazovák. Zvyšné tri prsty sú spolu. 

Vrch je tvorený nylonom, dlaň je z flisu a grip na dlani tvoria pogumované nápisy. Vnútro rukavíc je z flisu a manžeta z obyčajnej elastickej bavlny. Prevedenie je snáď ešte jednoduchšie ako na Strikoch. Ale v jednoduchosti je krása. Nič navyše, čo by rušilo dojem alebo komplikovalo funkčnosť. 


  



Skúsenosť v praxi


Rad na tieto palčiaky prišiel na druhý deň. Teplota počas dňa tiež nevystúpila nad bod mrazu. Objektívne som z nich mal pocit, že sú veľmi teplé. Teplejšie ako Striky. Ruky mi v nich nevychladli ani raz. 

Sleestaky oproti Strike 2 dostali k dobru výhodu, že neboli pod paľbou ľadového protivetra. Oproti neoprénu na Strikoch som nylon na Sleestakoch trochu podceňoval. Ale osvedčil sa výborne a rukavice počas celého dňa, 6 hodín jazdy, poskytovali príjemné teplo. Slabina Strikov, únik tepla medzi prstami, je pri týchto palčiakoch odstránená. 

Prsty, ktoré boli spolu sa aj sami zohrievali. Priznám sa, že som voči palčiakom mal isté predsudky, ale po skúsenosti so Sleestakmi už nemám. Palčiaky sú z pohľadu udržania tepla jednoznačne lepšie

Daňou za teplo je naopak slabší cit pre detail. Nie že by to pri jazde prekážalo. Oddelený ukazovák dokáže zastať spoľahlivo prácu pri preraďovaní, aj pri hrubších úchopoch, ako napríklad dotiahnutie remeňov na brašni. Ale predsa prstovým rukaviciam nemôžu konkurovať. 



Svoju nemotornosť ale vyvážia veľmi jednoduchým navliekním a vyvliekaním. Striky išli dolu ľahko, ale predsa sa človek viac narobil. So skrehnutými prstami ich navliecť bolo ťažšie. Sleestaky šli dolu jedným ťahom a rovnako ľahko aj naspäť. Otázka sekundy. 

Jednoduchá flexibilná manžeta, navyše dostatočne dlhá, rýchlo sadla na bundu a nemal som problém s vyvliekaním rukávov ako pri Strikoch. V praxi som tak pohodlnejšie Sleestaky zhodil, urobil potrebný úkon a znova rukavice nahodil, ako sa trápiť a otvárať napríklad tyčinku s prstovými rukavicami. Pri prsťákoch si človek rozmysli, či ich dá dolu. Pri Sleestakoch som nad tým rozmýšľať nemusel.


Odvetrávanie funguje rovnako spoľahlivo ako pri Strikoch. Nezapotil som sa ani raz, napriek tomu, že som v nich zdolal aj pár dlhších kopcov. Grip rukavíc nie je taký dokonalý ako na Strikoch, ale na ceste úplne postačoval. Okrem toho, palčiaky majú vnútri viac miesta. Ak by šlo s mrazom do tuhého, ešte by sa pod ne dali navliecť tenké prsťáky. Ako záloha. 

 



Slabú výhradu mám snáď len voči zvolenej farebnej kombinácii. Nie že by sa mi nepáčila biela alebo ponúkaná oranžová ako doplnok čiernej. Ale biela po dní používania sa ľahko zašpiní a ťažko vyperie. Ale to je vec vkusu a podmienok. Ja osobne vždy volím čiernu a čo najčernejšiu:) Inak rukavice pôsobili veľmi spoľahlivým a trvácnym dojmom.



Kedy si ktorý model kúpiť?


Keď som si rukavice vyzdvihol v Procyclingu, bol som zvedavý, ktoré sa osvedčia viac. Tipoval som prstové. Rovnako som počas dvoch dní premýšľal, ktoré sú lepšie. 

Ktoré vám odporučím? 

Vyskúšal som obe v rovnakých podmienkach a obe sa osvedčili a spoľahlivo mi chránili prsty aj počas mnoho hodinovej jazdy


Osobne sa mi viac zapáčili Sleestaky. Prídu mi teplejšie a veľký plus je pre mňa aj rýchlejšia manipulácia pri navliekaní. Asi najviac rozhodlo moje podvedomie. Keď som ich bol pofotiť v lesíku pri dome (počas cesty v tom mraze som na fotky chuť nemal) po fotení som si automaticky obliekol Sleestaky. Jednoducho pocit, že mi rýchlejšie zohrejú skrehnuté prsty a ľahšie ich navlečiem. A to je pre mňa asi hlavné plus. 




Hoci, a teraz Vás zamotám, skúsil som doma ešte jeden test. 

Počas cesty nepršalo, takže vodeodolnosť mi vŕtala v hlave. Obliekol som obe a šup s nimi pod vodovodný kohútik. Tu jednoznačne vyhrali Striky. Neoprén zvrchu, hrubý flis na palci aj pogumovaný spodok 100% ochránili pred sústredenou paľbou vody zo všetkých strán. Sleestaky držali obstojne zvrchu. Zospodu ale premokli hneď.



Verdikt


Kúpte si model Strike 2, ak jazdíte technicky náročný terén, teploty nejdú nižšie pod nulu a hrozí dážď. 

Sleestaky si kúpte na dlhé zimné jazdy a do teplôt hlbšie pod nulou kedy nehrozí vlhkosť a dážď.