Wahoo Speedplay - unikátne cestné obojstranné pedále

Wahoo Speedplay - unikátne cestné obojstranné pedále

  Kategórie: Recenzia
 18.06.2021

Ikonické pedále, ktoré majú viac než 30 rokov, sú po Wahoo update opäť na scéne. A my sme mali možnosť ich otestovať.




Nový rad pedálov Wahoo Speedplay ponúka štyri varianty pre cestných cyklistov a triatlonistov, ktorí hľadajú vysoký výkon a rýchlosť a jednoduchosť nacvaknutia.

 

Spoznajte Wahoo

 

Spoločnosť Wahoo Fitness so sídlom v Atlante v Spojených štátoch vytvorila celý ekosystém senzorov a zariadení pre bežcov, cyklistov a bežných športových nadšencov.

Medzi ocenené produkty spoločnosti Wahoo patrí rodina inteligentných interiérových jazdných zariadení a príslušenstva KICKR, rodina cyklopočítačov a športových hodiniek ELEMNT, rodina monitorov srdcového tepu TICKR, a najnovšie aj obojstranné cyklistické pedále Speedplay.

 

 

Wahoo predstavuje pedále Speedplay

 

Nový rad Wahoo Speedplay vychádza z technológie, ktorá bola navrhnutá v Kalifornii v roku 1989. Pedále Speedplay sú jediným vysoko výkonným pedálom na svete navrhnutým špeciálne pre cestnú cyklistiku a triatlon bez toho, aby sa spoliehali na koncepty a technológie z iných športov.

Ako jediný koncept na trhu cestných pedálov ponúka obojstrannú možnosť nacvaknutia zarážok, tzv. kufrov.



 

Po fúzii s Wahoo došlo k vylepšeniam a k zjednodušeniu v celej produktovej  línii, pričom sa zlepšil výkon a životnosť pedálov Speedplay. Vylepšené modely majú nižšiu výšku stohu a lepšiu aerodynamiku ako iné systémy, rovnako ako nastaviteľný plavák, možnosti dĺžky vretena a prvotriedny používateľský zážitok, ktorým sú známe všetky produkty Wahoo.

 

Nový rad Wahoo Speedplay obsahuje nasledovné modely:

  • Speedplay NANO (doporučená MOC 449,99 €)

 

Rada Speeplay obsahuje dve možnosti zarážok: Standard Tension (súčasť výbavy ZERO, NANO a AERO) a Easy Tension (súčasť výbavy COMP).

Obe zarážky sú kompatibilné so všetkými pedálmi v novej rade Speedplay a sú spätne kompatibilné so všetkými predchádzajúcimi modelmi Speedplay Zero.

 

Medzi vylepšeniami v nových verziách pedálov nájdete nastaviteľný plavák na všetkých zarážkach od 0 do 15 stupňov, zapečatené ložiská bez nutnosti pravidelnej údržby a zvýšenú odolnosť dosiahnutú revidovaním tela pedálu. Skrutky ponovom naištalujete použitím klasického imbusu.



Speedplay sú pedále overené profesionálnymi športovcami

 

V roku 2020 zajazdil tím Education First - EF Pro Cycling Team na pedáloch Speedplay tie najvyššie priečky v pretekoch World Tour, vrátane pódiového umiestnenia na Vuelta a Espana. Nadviazal tak na odkaz pedálu, ktorý vyhral mnoho monumentov, vrátane Tour de France, Paríž-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege a Paríž-Nice.

V roku 2021 pokračujú EF - Education First Nippo a Canyon // SRAM naďalej jazdiť s pedálmi Speedplay. V pro-pelotóne sa k nim pridali Alex Dowsett a Owain Doull.

 

Speedplay tiež zaznamenal bezkonkurenčný úspech v triatlone, keď na Kona Ironman World Championship vyjazdil titul držiteľovi svetového rekordu Janovi Frodenovi.

"Veľkej časti svojej kariéry som veril spoločnosti Speedplay za spoľahlivosť a dostatok príležitostí prispôsobiť si polohu svojej nohy. Najazdím 20 000 km za rok a vylepšenia pedálov, ktoré urobilo Wahoo, mi dávajú istotu, že moje pedále budú fungovať perfektne a stále zabezpečia, aby moja biomechanika fungovala na najdôležitejšom kontaktnom mieste s mojím bicyklom,“ uviedol Ironman svetový šampión Jan Frodeno.

 

"Pedále Speedplay nám poskytujú výhodu oproti iným pedálovým systémom v oblasti hmotnosti, aerodynamiky a nastaviteľnosti ich zarážkového systému. Táto kombinácia dáva našim jazdcom úplnú dôveru v ich vybavenie v deň pretekov a umožňuje im zamerať sa na samotný výkon," uviedol EF - Manažér výkonnosti tímu Nippo pre vzdelávanie, Nate Wilson.

 

Wahoo Speedplay pedále v teste


Dlhodobo používam pedále so systémom LOOK Keo a preto na skúsenosť so systémom Speedplay, kde je platforma pedálu v podstate presunutá na tretru, bola vítanou zmenou.


Montáž je bezproblémová, keďže v balení sú pribalené adaptéry na štandardný cestný trojskrutkový systém. Do adaptéru sa následne priskrutkuje 4 skrutkami samotný Speedplay kufor. Čiže oproti systému Shimano alebo Look musíte montovať o 4 skrutky viac. Ale predsa len, toto sa nemontuje každý deň.



Prvé veľmi pozitívne prekvapenie prišlo po obutí tretier a prvých krokoch. Vďaka tomu, že je kufor kompletne zakrytý gumou máte pocit ako v horskej tretre! Nič sa nešmýka, nič neklopká a stabilita pri chôdzi je proste super! Následné nacvaknutie tretier do pedálov, ktoré je možné zapnúť obojstranne sa dá porovnať so známym systémom SPD od Shimano, aj keď nájsť pedál pod tretrou chce trošku zvyk na úvod. Nie je to ale žiadny problém.


Prekvapil ma rozsah vôľe, čo sa týka pohybu päty po zapnutí do pedálov. Zo začiatku to môže, ak ste navyknutý na nejaký 4,5° štandard, prekvapiť, ale po čase je to príjemne, ak necítite žiadne ťahanie na nohe počas otáčania pedálov. Vôľa sa dá aj ľahko meniť skrutkou na kufri pedálu, ktorá obmedzí rozsah pohybu. To je veľmi dobré, lebo nemusíte meniť kufre ako pri LOOK a Shimano a tiež si viete nastaviť stranovú vôľu v podstate presne ako vám vyhovuje a tiež odlišne pre každú nohu.



Čo chce trošku zvyk a hlavne kvalitnú tretru, je stabilita do strán. Celkovo mi upnutie pedálov pripomínalo viac pocit ako ked jazdím SPD na horskom bicykli. Stabilita do strán pri ťahaní je o niečo lepšia na širších pedáloch ako LOOK a SPD-SL od Shimana. Nie je to ale nič strašné a viac najazdených kilometrov by určite odstránilo aj tento pocit. Odporúčam ale používať pedále Wahoo Speedplay s kvalitnou karbónovou tretrou, ktorá vám zabezpečí lepšie rozloženie tlaku z malého pedálu na chodidlo. Tiež bočná stabilita bude výrazne lepšia ako pri mäkších podrážkach zakladaných modelov cestných tretier. 


Wahoo Speedplay predstavujú ľahkú a odolnú alternatívu k iným cestným pedálom na trhu. Ak hľadáte pedálový systém jednoduchý na používanie s možnosťou obojstranného upnutia a s nastavením veľkej vôle do strán, Wahoo Speedplay je skvelá voľba. Pohodlná chôdza mimo bicykel vďaka gumou krytým kufrom je príjemný bonus.


Pedále Speedplay ako aj celú ponuku značky Wahoo nájdete pod týmto linkom v e-shope www.procycling.sk



Čo nás čaká čoskoro? Speedplay power-meter pedále.

 

Wahoo s potešením oznamuje predstavenie piateho modelu pedálov, ktorý rozšíri ponuku Speedplay už toto leto. Veľmi očakávaný POWRLINK ZERO je prvý merač výkonu na svete založený na pedáloch s možnosťou obojstanného uchytenia. POWRLINK ZERO bude k dispozícii v lete 2021 a bude sa dodávať so zarážkami Standard Tension. Cenu a detaily sa dozviete čoskoro na stránkach a sociálnych sieťach spoločnosti PRO CYCLING.



Ak chcete vedieť viac o našom know-how a novinkách, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.