Výbava na bežecké lyžovanie, alebo ako vybrať bežky

Výbava na bežecké lyžovanie, alebo ako vybrať bežky

  Kategórie: Poradenstvo
 06.12.2018

Bežkovanie, bežecké lyžovanie alebo beh na lyžiach je nielen zimný olympijský šport, ale aj obľúbená rekreačná aktivita širokej športuchtivej verejnosti.

Hoci ide o pomerne lacný šport, už na začiatku je dôležité si zodpovedať otázku: akej technike sa chcem venovať?

Podľa toho následne prispôsobíme výber bežeckých lyží.

 

Bežkovanie rozdeľujeme na 3 základné druhy podľa techniky:

  1. klasické - po upravenej alebo vyfrézovanej stope
  2. korčuľovanie - alebo skate, je pravidelné striedanie sklzu na jednej a druhej lyži na rovnom upravenom povrchu, ktoré je podobné korčuľovaniu na ľade
  3. turistika - alebo inak backcountry, pohyb mimo stopy vo voľnom neupravenom teréne

Ak s behom na lyžiach začínate, alebo sa mu chcete venovať rekreačne ako doplnkovému športu, postačí Vám jeden pár dobre zvolených lyží. Ak máte pretekárske ambície, pravdepodobne budete potrebovať lyží viac. V dnešnej dobe však je z čoho vyberať.

Ak sa aj považujete za rekreanta, ktorého výjazdovým cieľom je horský bufet, odporúčame Vám každopádne vybrať kvalitnejšie lyže. Pocit z jazdy a efektivita je dôležitá, aj keď nezbierate desatiny sekundy v cieli. A byť v bufete prvý napokon tiež poteší.

 

 

Ako správne vybrať bežky?

Na úvod, pri výbere bežiek treba zohľadniť základné kritériá:

  • Technika, ktorej by som sa chcel hlavne venovať - klasická, korčuľovanie, turistika/ backcountry
  • Terén v ktorom sa budem pohybovať – upravená stopa (mechanizmom alebo len prešľapaná) alebo voľný terén
  • Vyspelosť – od začiatočníka po pokročilého lyžiara ovládajúceho techniku pohybu
  • Intenzita – od rekreačného turistu po výkonnostného bežca
  • Individuálne dispozície jazdca - hmotnosť, výška

 

Z uvedených kritérií by sme mali dostať druh lyží pre naše potreby.

Pomôcť môže aj označenie podľa medzinárodnej ISO normy:

  • S – športové, pretekárske
  • A – allround, teda všestranné
  • L – rekreačné
  • W – turistické

Kategória „S“ a „A“ sa ďalej rozlišuje na:

    • „C“ – bežky na klasiku
    • „S“ – skate, teda bežky na korčuľovanie

Bezky foto (1)

Váha lyžiara ako základný parameter výberu správnej bežky 

Pri jednotlivých druhoch potom volíme váhu, ako základný parameter, až následne výšku lyžiara.

Z tejto skutočnosti vychádza aj každý výrobca, ktorý z pravidla podľa hmotnostného intervalu lyžiara poskytuje tabuľky doporučených dĺžok lyží podľa modelov a tvrdosti. Lyže s rovnakou dĺžkou ale rozdielnou tvrdosťou tak budú určené pre dvoch váhovo odlišných lyžiarov. Totiž rovnako dlhé lyže môžu mať rozdielne tvrdosti aj pri rovnakom modeli. Treba si preto všímať označenie tvrdosti: ooft - medium - hard.

Na správne zvolenú dĺžku však majú vplyv aj šírka, konštrukcia, či určenie toho ktorého modelu. Niektorí výrobcovia používajú lyže s rozličným pozdĺžnym tvarom a šírkou. Rozšírená stredná časť spolu s tvrdšou odrazovou časťou umožňujú použitie tzv. skrátených lyží.

Nezanedbateľným parametrom pre výber správnej bežky je tiež skúsenosť lyžiara. Teda skúsenejší lyžiar zväčša volí tvrdšiu lyžu, zatiaľ čo hobíkovi odporúčame skôr mäkšiu. 

Rozhodne však odporúčame vyskúšať si lyže a poradiť sa pred kúpou v špecializovanej predajni.

 Bezecke lyzovanie

 

Klasické bežky vs. skate lyže

Úplne najzákladnejšia otázka pri výbere lyží je zodpovedanie, akej technike lyžovania sa chcete venovať.

 

Bežky a topánky na klasiku

Rekreačné turistické lyže vhodné na klasický štýl mávajú šírku v rozmedzí 45 - 52 mm, čomu je prispôsobená aj mechanicky upravená stopa v strediskách. Montuje sa na ne zväčša viazanie NNN alebo SNS Prolink, ktoré je NNN kompatibilné. Iný typ viazania sú SNS Profile alebo SNS Pilot, ktoré sú na ústupe. Nie sú ale kompatibilné s NNN. V samotných druhoch viazaní je v podstate iba konštrukčný rozdiel v type drážky, do ktorej zapadá topánka a musia s ňou byť kompatibilné.

Viazanie sa tak vždy volí podľa typu topánky. Mali by ste ho preto kupovať až následne, ako máte vybraté lyže a topánky.

 

Sklznica klasických bežiek je buď so šupinami (grip), voskovacia (wax) alebo s pásom (skin). Sklzové zóny nachádzajúce sa v prednej a zadnej tretine lyže, sú v podstate u všetkých typov bežiek rovnaké.

  • Šupinové bežky majú v odrazovej časti tzv. šupiny, ktoré bývajú lisované alebo frézované. Šupiny v tvare vlniek alebo vzoru zamedzujú preklzávaniu lyže smerom vzad. Nevýhodou šupín je zvýšená hlučnosť, horší sklz, nepoužiteľnosť na príliš mäkkom povrchu a zhoršené vlastnosti na príliš tvrdom a ľadovom snehu.

  • Bežky so skinom využívajú na odraz mohérové pásy, ktoré sú uložené v stúpacej komore a fungujú podobne ako šupiny. Tieto bežky majú vyrezaný žliabok, v ktorom je nalepený mohérový pás. Bežky so skinom sú posledné roky najpredávanejšie, pretože majú jednoduchú údržbu (pás vydrží dlho, pokiaľ sa zjazdí a jeho výmena je jednoduchá), resp. nie je potrebné mazať voskami na odraz. Pásy stačí udržiavať čisté a bežky mazať vhodným sklzovým voskom.

Madsus bezky so skinom

  • U voskovacích lyží nahrádza funkciu šupín mazacia odrazová zóna. Do nej sa nanáša stúpací vosk, ktorý umožňuje odraz vpred. Druh vosku sa volí podľa vonkajšej teploty a štruktúry snehu. Ich nevýhodou je náročnejšia údržba sklznice, resp. potreba voskovania podľa aktuálnych podmienok.

Voskovanie lyží môže pôsobiť ako alchýmia, pri voskoch ako napríklad od SWIX-u je však možné ideálne sa prispôsobiť momentálnym podmienkam pre dosiahnutie čo najlepšieho výkonu.

Klasicka technika bezky

Do neupraveného terénu mimo stopy sa používajú špeciálne klasické lyže s označením BC (Back Country). Oproti bežným turistickým bežkám sú širšie (až do 65 mm), často majú oceľové hrany a používajú sa so špeciálnym viazaním. Dávajú možnosť použiť aj tulenie pásy, podobne ako sa používajú v skialpinizme.

S takto širokými lyžami sa Vám však môže stať, že Vás nepustia do stredísk kde je technická stopa. Je to z dôvodu, že do predpripravenej bežeckej stopy sa jednoducho s lyžami nezmestíte.

 

 

Skate lyže

Skate, "skejty", alebo korčuliarske lyže sú spravidla užšie, kratšie a tvrdšie na rozdiel od klasických. Pri „skejtovaní“ sa však predpokladá, že bežec má zvládnutú základnú techniku a pri výbere lyží väčšinou už približne vie, čo chce a ráta s tým, že do bežeckých stredísk bude cestovať.

Technika korculovania na lyziach

Sklznica skate lyží je hladká bez šupín či zdrsnenia. Nanášajú sa na ňu len sklzové vosky, ktoré umožňujú dosiahnutie čo najvyššej rýchlosti. 

Niektoré modely skate lyží majú profil sklznice vykrojený podobne ako zjazdové carvingové lyže. 

Topánky na skate majú rozdielnu konštrukciu ako na klasiku. Vychádzajú totiž z predpokladu dostatočnej stability pri odrážaní - korčuľovaní. V porovnaní s obuvou na klasiku sú tuhšie, podrážka je takmer bez ohybu a vyššie, kde členok je spevnený manžetou z tvrdeného plastu. 

 

Bežkovanie je skvelý šport v prírode, vhodný ako doplnkový šport v zimnom období, prípadne nástroj na vrátenie sa do formy po vianočných sviatkoch.

Dôležitý predpoklad sú ale správne zvolené bežecké lyže, a hlavne vhodne zvolený vosk pre dané podmienky.

So všetkým okolo bežeckého lyžovania a voskovania, ale aj omnoho viac, vám vieme poradiť v predajni, ale aj e-shope PRO CYCLING.

Ak chcete dostávať podobné užitočné tipy medzi prvými, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk. A to sa na Vianoce hodí.