3. jún je Svetový deň bicyklov!

3. jún je Svetový deň bicyklov!

  Kategórie: Predstavenie
 03.06.2020

V roku 2018 valné zhromaždenie Organizácie spojených národov (OSN) uznalo jedinečnosť, udržateľnosť a všestrannosť bicykla, ktorý sa používa už dve storočia, ako jednoduchý, cenovo dostupný, spoľahlivý a environmentálne vhodný dopravný prostriedok, ktorý podporuje ekologické smerovanie a zdravie.

Na oslavu bicykla ako takého, stanovila OSN 3. jún ako Svetový deň bicyklov!

Prečo oslavovať bicykel?

 

Pravidelná fyzická aktivita strednej intenzity - napríklad chôdza, bicyklovanie alebo behanie - má významné výhody pre zdravie. Výhody fyzickej aktivity v každom veku prevažujú nad možnými negatívami, ako sú napríklad nehody.

Ľudia, ktorí pravidelne vykonávajú relatívne jednoduché aktivity počas dňa, môžu ľahko dosiahnuť odporúčanú „dávku“pohybu a výrazne si skvalitniť a predĺžiť život. 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je bezpečná infraštruktúra pre bicyklovanie tiež cestou k dosiahnutiu vyššej úrovne zdravia obyvateľstva. Cyklistika tak poskytuje zdravý alternatívny spôsob dopravy a zároveň znižuje riziko srdcových chorôb, mŕtvice, určitých druhov rakoviny, cukrovky alebo dokonca smrti. Preto je zelená mobilita nielen zdravá, ale aj z dlhodobého hľadiska nákladovo efektívna.

Napĺňanie potrieb cyklistov, by malo byť naďalej rozhodujúcou súčasťou riešenia mobility, ktorá pomáha mestám oddeľovať rast populácie od zvyšovania emisií a zlepšovať kvalitu ovzdušia a bezpečnosť na cestách.

Pandémia COVID-19 viedla mnohé mestá k prehodnoteniu svojich dopravných systémov. Rovnako tak ľudí, ktorí našli v cyklistike zdravšiu alternatívu dochádzania do práce. 

 

Cyklistika a udržateľný rozvoj

 

3. jún ako Svetový deň bicyklov upozorňuje na výhody plynúce z používania bicykla - jednoduchého, cenovo dostupného, ​​čistého a ekologicky udržateľného dopravného prostriedku.

Citujúc OSN, my za PRO CYCLING nemôžeme inak ako súhlasiť: „Bicykel prispieva k čistejšiemu vzduchu, menšiemu dopravnému preťaženiu a zvyšuje dostupnosť vzdelávania, zdravotnej starostlivosti a ďalších sociálnych služieb pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Na dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja je rozhodujúci udržateľný dopravný systém, ktorý podporuje hospodársky rast, zmierňuje nerovnosti a zároveň posilňuje boj proti negatívnym zmenám klímy.

 

Oslávte s nami 3. jún ako Svetový deň bicyklov a vyberte si z bohatej ponuky bicyklov, príslušenstva a oblečenia z nášho e-shopu: www.procycling.sk

Ako oslavu cyklistiky Vám ponúkame zľavu 6% na celú ponuku z nášho eshopu*. Pri platení stačí použiť kód: DenBicyklov23

* V e-shope možno zľavu uplatniť počas platenia, zadaním unikátneho zľavového kódu do príslušného poľa v košíku. Zľava platí iba na nezľavnené produkty a pre objednávky vytvorené do 4. júna 2023 23:59 hod.