EUROBIKE 2019 I - trendy a komponenty - ekomobilita a pohodlie pri jazde

EUROBIKE 2019 I - trendy a komponenty - ekomobilita a pohodlie pri jazde

  Kategórie: Predstavenie
 11.09.2019
Takmer 40 000 návštevníkov, viac ako 21 000 cyklistických fanúšikov 99 rôznych národností, spolu viac než 1 400 vystavovateľov a nespočetne kilometrov, ktoré náš tím nachodil na výstave Eurobike 2019, ktorá sa konala 4.-7. septembra v nemeckom Friedrichshafene.




Náš cieľ bol jasný - zachytiť najdôležitejšie trendy a priniesť ich našim zákazníkom

Preč sú žiarivé farby rámov bicyklov, in je návrat k prírode. Menej nápadné farby, bicykle (samozrejme gravel) obvešané brašnami a to všetko s akcentom na bezpečnosť.
In je mestská eko-mobilita, využívanie bicykla ako dopravného ale aj pracovného prostriedku. 

Photo: EUROBIKE Friedrichshafen  - kargo bicykel
Zóna s cargo - teda úžitkovými bicyklami sa tešila veľkému záujmu. Foto: EUROBIKE Friedrichshafen



V západnej Európe sa tento fakt odzrkadľuje veľkým dopytom po e-bikoch. Elektrické bicykle sú už niekoľko rokov na vzostupe ako v mestách, tak aj v lesoch. A je očividné, že dopyt po nich stále rastie.



Elektromobilita- budúcnosť už dnes



BIANCHI malo na výstave opäť jeden z najkrajších stánkov. Klasické bicykle, ktorým sa na svetových tour mimoriadne darí, do novej sezóny dopĺňajú takmer dve desiatky modelov e-bikov.



Pozornosť pútala najmä svetová premiéra modelového radu e-SUV, ktorý povýšil štýl a funkčnosť na úplne inú úroveň. Nádherný dizajn s integrovaným osvetlením poháňa 720 Wh batéria.




Že to Bianchi ako aj mnohí iní výrobcovia bicyklov myslia z elektrickými bicyklami vážne, dokazujú aj nemalé finančné prostriedky, ktoré vkladajú do vývoja. Napríklad Bianchi používa okrem motorov renomovaných svetových výrobcov v mnohých modeloch aj motory vlastné.



Rušno bolo aj v stánku Bosch. Ich motory tvoria už niekoľko rokov benchmark na trhu elektrického pohonu. Do sezóny 2020 preto Bosch prichádza s úplne novou generáciou motorov vo všetkých radách.



Nás najviac zaujímala najvyššia rada Performance Line CX. Motor je o tretinu menší, ľahší a mal by byť tichší ako jeho predchodca. Zlepšiť by sa mali aj jazdné vlastnosti, ktoré sú už tak veľmi dobré aj pri súčasnej generácií. 


Odpadá však možnosť „čipovania“, teda nebude možné obísť továrenské obmedzenie asistencie pohonu do rýchlosti 25 km/h. Ak sa teda nechcete vzdať tejto možnosti, kúpte si e-bike s ešte stále aktuálnou radou motorov Bosch o výpredaji (pod týmto linkom).




Shimano prináša nové sady radenia


Shimano stánok patrí každoročne k tým najrozľahlejším a najnavštevovanejším. Inak tomu nebolo ani tentokrát, najmä z dôvodu predstavenia nových sád radenia.
Top sada XTR prichádza s rozsahom 1×12, 1×11 a 2×12, s kombinácií s 10–51 zubovou, resp. 10–45 zubovou kazetou. Celý ľahučký pohon by mal radiť precízne a veľmi potichu. 
Zmenou prešli aj radiace páčky pre ešte lepšiu ergonómiu. Súčasťou sady sú aj nové XTR brzdy. My sa už nevieme dočkať prvej jazdy. 





„Gravel specific“


Úplnou novinkou zo Shimano stajne je sada pohonu GRX, ktorá je určená špeciálne pre gravel. Do tohto segmentu prináša kombináciu spoľahlivosti a výdrže horských sád s precíznosťou a ľahkosťou tých cestných. 



GRX budete môcť vidieť v sezóne 2020 na množstve značiek bicyklov aj v našej ponuke. 


Pohodliu typickému pre gravel sa prispôsobujú mnohé komponenty, ako napríklad sedlá. SLR Boost Gravel Superflow od Selle Italia je toho jasným príkladom. 
Pohodlnú gélovú vložku dopĺňajú reflexné prvky pre lepšiu viditeľnosť. 



Či vám dané sedlo sadne, môžete zistiť vy sami pomocou Dima selectora.



Pohodlie je pre bicyklovú verejnosť určite na prvých priečkach. V ďalšom článku vám prinesieme prehľad zaujímavých praktických doplnkov, ktoré spravia vašu jazdu pohodlnejšiu a bezpečnejšiu.