Nová Manitou Dorado 2021 - legendy žijú večne

Nová Manitou Dorado 2021 - legendy žijú večne

  Kategórie: Predstavenie
 12.07.2021

Dobre známa invertná zjazdová vidlica prichádza späť vo veľkom štýle. Už takmer dve desaťročia Dorado odmeňuje jazdcov bezkonkurenčným výkonom pruženia a presnosťou držania ideálnej stopy.

 




Najnovšie stvárnenie zostáva verné dedičstvu inverzného dizajnu, na aké ste boli zvyknutý pri predchodcovi. Tu však podobnosti končia. Vďaka novým 37 mm širokým vnútorným nohám, čerstvým vnútornostiam a novým materiálovým možnostiam, je úplne nová Manitou Dorado teraz k dispozícii v troch úrovniach výbavy - Pro, Expert a Comp.


Prevedenie

Tak ako pri svojom debute pred 11 rokmi, najvyššia verzia Dorado Pro je opäť oblečená v karbóne. Okrem toho, že vonkajšie karbónové nohy vyzerajú úžasne, umožňujú v porovnaní s hliníkovou zliatinou zníženie hmotnosti o 238 g, spolu so zvýšením tuhosti. Expert a Comp dostávajú opracované hliníkové nohy a sú eloxované v štýlovom čiernom prevedení. Spodná konštrukcia vnútrných nôh je vybavená vnútornými nohami s priemerom 37 mm.

 

 

Prečo sme sa rozhodli pre obrátený dizajn vidlice namiesto konvečného riešenia?

Inverzné vidlice poskytujú neuveriteľne hladký a konzistentný chod vďaka neustálemu mazaniu puzdier a tesnení. Obrátené vidlice tiež poskytujú výrazné zvýšenie tuhosti vo všetkých smeroch s oveľa dlhším prekrytím púzdra v porovnaní s tradičnými návrhmi vidlíc. Táto kombinácia zlepšuje presnosť riadenia, trakciu a súčasne znižuje únavu jazdca, a tak vám umožní naplno sa venovať tomu, čo je pred vami a nechať vidlicu robiť si svoju prácu – spracovať menšie aj väčšie nástrahy na trati.


Ďalšou nespornou výhodou tohto dizajnu je nižšia celková hmotnosť, ktorá sa musí pohybovať počas pruženia. Vidlica tak môže rýchlejšie reagovať na zmeny na trati a využívať tak naplno trakciu v náročnom teréne.

 


Prečo 37 mm a nie 41 mm?

Po dlhom testovaní rôznych priemerov vnútorných nôh sme zistili, že 37 mm predstavuje dokonalú rovnováhu medzi zvýšenou tuhosťou, úsporou hmotnosti a ideálnym pomerom veľkosti tesnení pri zachovaní vynikajúcej miery trenia. V porovnaní s predchádzajúcou 36 mm verziou Dorado, je nová verzia karbónového modelu Pro o 27% tuhšia v smere vpred - vzad a o 22% tuhšia v krútení.

Verzie Expert a Comp tiež zaznamenali významné zvýšenie tuhosti o 20%, a to ako v smere jazdy, tak aj v bočnom krútení v porovnaní s 36 mm predchodcom. Zdieľaná platforma modelov Expert a Comp je tiež certifikovaná pre e-bike.

Nová Dorado je k dispozícii s dvoma rôznymi offsetmi. Na výber je plochá horná korunka 47OS, ktorá je optimalizovaná pre 27,5 “kolesá a výšku od osi po korunku, a horná korunka 57OS, ktorá je optimalizovaná pre 29” kolesá a výšku od osi po korunku.


Rozmer náboja Dorado je Boost 20x110, čo prispieva k zvýšenej tuhosti vidlice.

 


Verzia Pro

Vzduchové verzie Dorado používajú overenú Dorado Air spring. Tá prináša unikátny balans medzi pozitívnou a negatívnou vzduchovou komorou a možnosti nastavenia charakteristiky tlmenia naprieč celým zdvihom. Zároveň vie priniesť rovnaký pocit pri jazde dvom jazdcom rozdielnych hmotností.

Ako bonus uvedieme jednoduché nastavenie zdvihu medzi 180mm, 190mm, alebo 203mm. Kto tvrdí, že enduro na dvojkorunke nie je možné?


Manitou Dorado Pro je vybavená úplne novým systém TPC+ (twin-piston cartridge). Ide o dve nezávislé patróny, ktoré pracujú samostatne v rozdielnych úrovniach zdvihu. Pri malých nerovnostiach pracuje prvý okruh, ktorý citlivo pohlcuje malé nárazy na začiatku zdvihu. Len čo sa vidlica ponorí hlbšie do zdvihu, druhý TPC+ okruh začne pracovať, aby sa vidlica zbytočne nezanárala.

Zároveň další hydraulický obvod pracuje nezávisle pri posledných 30 mm zdvihu, čím zjemňuje náročné dopady a predchádza tvrdým dorazom vidlice, naríklad pri dopadoch veľkých skokov a dropov.

Obe nastavenia, ako pomalej tak aj rýchlej kompresie, sa dajú nastavovať úplne nezávisle.

 


Verzia Expert

Expert zdieľa rovnaké vnútornosti a vzduchové pruženie ako Pro, avšak s jednou patrónou TPC+.

V porovnaní s predchádzajúcou verziou TPC + má aktualizovaná verzia prepracovanú architektúru, ktorá znižuje tlakové straty počas odrazu vidlice, oddelením kontrolného ventilu od kompresných piestov.

Ďalšie konštrukčné úpravy majú za následok zlepšenie citlivosti pri malých nárazoch, zvýšenie konzistencie tlmenia, ako aj chodu tlmenia na konci zdvihu.

Pomalá aj rýchla kompresia sa nastavujú nezávisle od seba v spodnej časti vidlice, pričom nastavenie odrazu (rebound) sa nachádza na vrchu.

 

 

Verzia Comp

Strunová verzia Dorado Comp je vybavená overeným tlmením ABS +. Tento systém je v spoločnosti Manitou takmer rovnako dlho ako samotné Dorado a v priebehu rokov zaznamenal nespočetné množstvo vylepšení. Známy pre svoju neuveriteľnú spoľahlivosť a ľahké vyladenie, bolo samozrejmé, že verzia Comp si našla svoje miesto v rodine Dorado.

Charakter chodu vidlice Comp možno jednoducho nastaviť pomocou šiestich dostupných oceľových pružín v rôznych tvrdostiach: 25lb/in, 30lb/in, 35lb/in, 40lb/in, 45lb/in, 50lb/in.


 

Zjazdové vidlice Manitou Dorado - legendy žijú večne.

Prvé kusy modelov Expert a Comp budú dostupné čoskoro a to prostredníctvom www.procycling.sk.

Verzia Pro bude dostupná na jeseň 2021.



Ak chcete vedieť viac o našom know-how a novinkách, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.