Ako sa pripraviť na cyklistické preteky – 10 základných tipov

Ako sa pripraviť na cyklistické preteky – 10 základných tipov

  Kategórie: Poradenstvo
 28.07.2021

Urobiť prvý krok k vašim prvým cyklistickým závodom je veľká vec. Nielenže posuniete svoju lásku k cyklistike o krok ďalej ako hobík, ale otvoria sa vám úplne nové brány vnímania jazdenia na bicykli ako takého.

 


V letnom seriáli „Ako sa pripraviť na preteky“, vám my v rámci PRO CYCLINGu z vlastnej skúsenosti poradíme, ako sa pripraviť na vaše prvé preteky v jednotlivých cyklistických disciplínach. Či už ste úplný začiatočník, alebo máte niečo odpretekané, vďaka našim článkom možno zistíte, že veci možno robiť lepšie.

V nárokoch na výbavu, techniku, či prípravu pred pretekom, sú v jednotlivých cyklistických disciplínach veľké rozdiely. Príprave z hľadiska jednotlivých disciplín sa budeme venovať v samostatných článkoch, podľa druhu preteku.

Pre každý jeden cyklistický pretek – a je jedno, či ide o krátku trať lokálneho XC maratónu, alebo niekoľkodňový cestný etapák, je nutné spĺňať rovnaké predpoklady.


  

Existuje veľa pretekov, ktoré sú ideálne pre začínajúceho jazdca. Zároveň pri splnení niekoľkých základných predpokladov, ktoré načrtneme v tomto článku, by postavenie sa na štart preteku nemalo robiť  žiaden problém.

Vaše prvé preteky by mali byť niečím, na čo sa tešíte. Cieľom, ktorý posunie váš tréning, ale zostane zábavný počas celého procesu.

Z našej vlastnej skúsenosti uvádzame to, čo potrebujete všeobecne vedieť o výbere a príprave na vaše prvé preteky, odhliadnuc od toho, či ide o cestný závod, horský maratón, bikepacking, alebo MTB enduro pretek.



1. Nájdite si ten správny pretek pre vás

Na Slovensku je počas roka organizovaných pomerne veľké množstvo cyklistických pretekov. Skúste sa poohliadnuť vo vašom okolí - aj mnohé lokálne závody mávajú za sebou bohatú históriu a sú často veľmi dobre organizované.

Premiérová účasť na veľkom podujatí môže síce znieť výborne, otázkou však je, či vás masa ľudí nebude skôr demotivovať. Na začiatok preto odporúčame zvoliť skôr menšie podujatie, za ktorým nemusíte cestovať cez pol Slovenska.

 


Tiež zvoľte pretek, ktorý nie je nad vaše schopnosti, alebo až príliš náročný. Ak vlastníte pár mesiacov prvý celoodpružený bicykel, pretek majstrovstiev Slovenska v endure asi nebudú pre vás to pravé orechové. Alebo ak jazdíte dva krát do týždňa po dve hodiny na cestnom bicykli, cyklomaratón Bratislava – Jasná bude pre vás asi priveľké sústo.

Referencie od známych, ktorí pretekajú, môžu byť tež dobrou nápovedou pri výbere. Každý z cyklistických pretekov by mal mať už pri registrácii zverejnené propozície. Tie vám pomôžu s rozhodnutím, resp. vďaka nim sa viete odraziť k príprave na pretek samotný.



2. Nepodceňujte fyzickú prípravu

Prihlásiť sa na preteky je úžasný spôsob, ako získať motiváciu začať viac jazdiť. Tréningovou radou číslo jeden je stráviť na bicykli dostatok času.

Ak aj nemôžete jazdiť ako špičkoví jazdci viac ako 20 hodín týždenne, dôležitým kľúčom je frekvencia. Zvyknite si jazdiť na bicykli pravidelne, napr. 3 krát do týžňa. Začnite pridávať postupne aj dlhšie vzdialenosti (začnite jednou dlhou jazdou týždenne). Môžete tiež začať do tréningu pridávať určité tempo a intervaly, aby ste zlepšili svoju schopnosť jazdiť dlhšie vo vyšších rýchlostiach.

 

3. Pripravte bicykel na preteky

Mnoho vecí sa v cyklistike odvíja práve od toho, že máte k dispozícii tie správne nástroje. Pokiaľ nie ste ochotní investovať do nového bicykla či výstroja, určite sa prihláste na preteky, ktoré môžete absolvovať pohodlne a bezpečne so svojím aktuálnym bicyklom.


Každému preteku by mal v dostatočnom predstihu predchádzať odborný servis (ako napríklad v našom servise PRO CYCLING, ktorého termín si viete objednať online tu).

Aj na pohľad malý, no zanedbaný technický problém, môže mať počas závodného nasadenia neblahé následky. Posledné, čo pri preteku chcete, je trápiť sa napríklad s preskakujúcou reťazou, alebo škrípajúcimi brzdami.

 

 

4. Neprepáľte tréning

Šetrite si svoje sily na deň preteku. Posledné dni prípravy a intenzitu tréningu prispôsobte práve pretekovému dňu. Ak chcete pobicyklovať ešte deň pred pretekom, zvoľte ľahší výjazd a doprajte si po ňom dostatočne dlhý čas na oddych.

Zjazdové (DH), alebo niektoré MTB enduro preteky často ponúkajú deň pred samotným závodným dňom, tréning priamo na tratiach. Aj tu platí: nezničiť sa, ale ušetriť si dosť síl priamo na závod. Ešte jedna – dve tréningové jazdy naviac nestoja za únavu počas ostrého štartu.


 

5. Zvoľte správny jedálniček

Naplánujte si, čo budete jesť pred- počas- a na konci preteku.

Pokiaľ sa chystáte na dlhší výkon, jedálniček je nutné prispôsobiť už niekoľko dní vopred. Mali by ste sa vyvarovať ťažkým jedlám. Pred pretekom si doprajte nutrične hodnotné raňajky a vyvarujte sa rôznym jedlám a dolpnkom výživy, ktoré nemáte odskúšané.

Odporúčame napríklad ľahko stráviteľné doplnky značky AONE z našej ponuky, do popredia dávame skvelý elektrolytový nápoj, po ktorom nemáte pocit zlepených úst.

 

 

6. Správna logistika a príprava tesne pred štartom

Príchod na miesto preteku plánujte dostatočne vopred s časovou rezervou v prípade meškania a s dostatočným časom na registráciu a prípravu na mieste. Vybavte registráciu vopred online, pokiaľ je to možné. Pár minút venujte kontrole bicykla a vášho vybavenia.

Nepodceňujte dostatočnú rozcvičku a zahriatie tela pred štartom.

 


7.Psychická príprava – dajte sa „do kľudu“

Snažte sa vybaviť všetko potrebné z predchádzajúceho bodu tak, aby ste pred nástupom na štart mali „čistú hlavu“ a mohli sa koncentrovať na štart samotný.

Popracujte na mentálnych technikách, ktoré vám nastavia ten správny „mindset“. Vypočutie obľúbenej hudby, techniky hlbokého dýchania, alebo nájdenie svojich rutinných činností vás dokáže naladiť na tú správnu vlnu.

Nech ste pripravený akokoľvek, nervy sú úplne bežnou vecou, ktorú musíte zažiť. Nerobte si starosti kvôli svojim výsledkom v prvých pretekoch, ale sústreďte sa viac na celkový zážitok - vrátane tréningu.


 


 

8. Zbaľte si, čo treba

Rôzne preteky vyžadujú rôzne vybavenie. Vašim cieľom by však malo byť ísť čo najviac naľahko, zároveň ale tak, aby ste počas preteku:

  •         spĺňali všetky kritériá plynúce z propozícií závodu – napríklad mať prilbu na hlave počas celého preteku, povinné ochranné prvky a chrániče pre MTB enduro a DH a pod
  •          mali dostatok vody – zvoľte si fľašu s dostatočnou kapacitou, naštudujte trať a zistite, kde prípadne možno vodu doplniť
  •          vedeli si poradiť z najčastejšími technickými problémami ako napr. defekt – nosením vhodného multi-náradia vo vrecku dresu, v ľadvinke, alebo pripevneného o rám bicykla
  •          dopĺňali stratenú energiu overenými potravinovými doplnkami, gélmi a vyhnite sa kŕčom nosením magnézia (dostupné v rôznych formách)
  •          noste nabitý telefón pre prípad núdze s kontaktom na organizátora, záchranné zložky či horskú službu

 

 

9. Zvoľte správnu stratégiu počas preteku

Znalosťou trate, svojich schopností a držanie sa „svojho tempa“ je kľúčovou kombináciou pre úspešné preťatie cieľovej pásky.

Motivácia na štarte a hecovanie dokáže byť veľkým pokušením dupať do pedálov čo to dá už v úvodných metroch. Vašim cieľom však nie je „prepálený“  štart a následný energetický dlh, ale plynulé tempo počas celého závodu.

Nepreceňujte počas preteku svoje schopnosti – obídenie prekážky, alebo zosadnutie z bicykla v ťažkej pasáži nie je dôvod, ktorý by vás mal demotivovať.

Práve dosiahnutie cieľa by malo byť vašou motiváciou. A to aj v prípade, že do cieľa dorazíte ako posledný. Ako sa hovorí: „Nikto učený z neba nespadol“.

 

 

10. Doprajte si čas na regeneráciu

Po doznení eufórie v cieľovej rovinke si doprajte čas na regeneráciu. Po príchode do cieľa si ponaťahujte svaly a po preteku doprajte obľúbené, ale nie ťažké jedlo.

Niekoľko dní po výkone doprajte svojmu telu vhodný odpočinok. To však nemusí znamenať hektoliter piva a vyložené nohy pred telkou. Môžete sa samozrejme zviesť aj na bicykli, voľte však opäť nenáročný výjazd v pohodovom tempe.

 

 

Neváhajte sa prihlásiť na veľkú udalosť, akou prvé cyklistické preteky rozhodne sú. Verte, že „motýliky“ vo vašom žalúdku zapríčinené nervozitou sú dobrá vec a užite si zábavu pri budovaní celoživotných spomienok na dvoch kolesách.

 

Ak hľadáte bicykel, oblečenie, doplnky alebo výživu pre váš prvý cyklistický pretek, všetko nájdete v našej bohatej ponuke na www.procycling.sk


Ak sa chcete dostať k ďalším dielom nášho seriálu "Ako sa pripraviť na preteky.." ako prvý, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.