Najčastejšie chyby pri jazde v cyklistickom pelotóne

Najčastejšie chyby pri jazde v cyklistickom pelotóne

  Kategórie: Poradenstvo
 06.04.2023

O základoch jazdy v pelotóne nájdeš na sociálnych sieťach množstvo videí. V spolupráci s Road Bike Bratislava sme pre teba spísali niekoľko najbežnejších kiksov, ktoré sme odpozorovali pri spoločných jazdách.

Jazdou „v háku“ vie jazdec ušetriť 30 – 40 % energie. Preto sa neboj, ak máš aspoň nejakú kondičku a zvolávaná jazda po rovinách hlási, že sa pôjde tempo priemernou rýchlosťou 30 - 33 km/h, jazdu v "balíku" zvládneš.

Na čo si dať pri jazde pozor a čo rozhodne pri jazde v pelotóne nerobiť?

Signalizácia prekážok

Alebo skôr myslený signalizačný šum. Toto býva veľmi častý jav.

Naozaj nie je potrebné signalizovať každý jeden poklop na ceste, rakúski cestári to vedia zarovnať a mnohé bývajú pravidelne opravované.

Cyklisticky peloton PRO CYCLING (1)

Signalizujte iba tie prekážky, ktoré majú hĺbku alebo výšku. Platí aj pre iné nebezpečné prekážky na ceste, napríklad aj zver, vrátane detí - vedia byť rovnako nepredvídateľné. V tomto prípade treba aj spomaliť a zo široka obchádzať.

Ak si začiatočník, tak sa radšej drž oboma rukami riadítok a signalizáciu nechaj na skúsenejších. Nemusí tak robiť každý. Zo štvorice aspoň jeden, to úplne stačí. Dôležité je, ale aby sa signál dostal aj na koniec balíka a nezakapal niekde uprostred. Rozlišujte tiež ľahké prekážky od tých naozaj nebezpečných. Napríklad poklop, okolo ktorého je veľká diera. Signalizujeme v predstihu jednoduchým ukázaním prstom na prekážku.

Hádzanie vĺn

Nebýva častý jav, ale pri menej skúsených cyklistoch sa objavuje. Je to absolútny základ jazdy v balíku. Vzniká pri náhlom zmene smeru jazdy alebo prudkom brzdení, pričom tú náhlu zmenu smeru je následne nútený vykonať jazdec za vami. Takéto „vlna“ môže mať fatálne následky.

Preto neobdivujeme krásy prírody, ale neustále sledujeme situáciu pred sebou a v prípade potreby signalizujeme.

Cyklisticky peloton PRO CYCLING (3)

Dvíhanie sa zo sedla

Dvíhaj sa pomaly, pričom nohami buď stále v rovnakom zábere. Eliminuješ tak posun svojho bicyckla smerom dozadu na minimum. Ak za tebou niekto jazdí, tak ho nevyplaš rýchlym pohybom a nezhoď posunutím svojho bicykla.

A keď dáš vedieť o svojom úmysle bliknutím končekmi prstov na oboch rukách alebo zamávaním lakťov, určite tým nič nepokazíš.

Cyklisticky peloton PRO CYCLING (2)

Striedanie a (ne)ťahanie na špici

Alebo skôr myslené vystúpenie z balíka tesne pred tým, ako máš ísť na špicu.

Neboj sa toho. Na internete nájdeš kopec videí ako na to, napríklad toto alebo toto.

To neznamená, že sa tam teraz musíš vetrať dlhé minúty, lebo aj tvoj kolega tam bol tak dlho. A nikto ti na to nič nepovie, keď z tej špice pôjdeš hneď aj dole.

Ale pozor - zo špice, nie z druhého miesta.

Cyklisticky peloton PRO CYCLING (4)

Jazdy v cyklistickom pelotóne otvárajú úplne nové žážitky a možnosti zdieľania cyklistiky, ktorú máme všetci tak radi.

Ak ide o tvoju prvú jazdu v balíku, alebo zatiaľ nemáš dostatočnú sebadôveru napríklad v signalizovaní, nehanbi sa to povedať na začiatku jazdy. Určite sa v skupine nájde skúsenejšia „dvojička“, ktorá ti počas jazdy pomôže.

Platí minimálne pre organizované skupiny cyklistov, s ktorými spolupracuje alebo podporuje PRO CYCLING. Preto ak chceš vedieť termíny takýchto jázd, sleduj náš Facebook alebo Instagram .

Ak chcete dostávať hodnotné články a užitočné tipy medzi prvými, prihláste sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.

Použité foto zdroj: www.granfondobratislava.sk a Facebook Road Bike Bratislava.