Zákaz fluórových voskov: lyžiarska revolúcia musí vypuknúť aj v slovenských horách!

Zákaz fluórových voskov: lyžiarska revolúcia musí vypuknúť aj v slovenských horách!

  Kategórie: Poradenstvo
 26.01.2024

Nikdy nezmiznú. Fluórované látky, ktoré sa každý deň uvoľňujú v horách z lyžiarskych voskov, zostanú v prírode navždy. Dostanú sa do pôdy, vodných zdrojov aj potravinového reťazca. Preto Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) používanie fluorovaných voskov na pretekoch zakázala.
Odborníci a výrobcovia, ale upozorňujú na závažné dôvody, kvôli ktorým by porovnateľné bezfluórové alternatívy mali využívať aj rekreační lyžiari.

Iniciátorom tejto aktivity je nórska značka SWIX, ktorej meno je v lyžiarskom svete synonymom pre tie najkvalitnejšie aj najdostupnejšie vosky. SWIX zastavil všetok vývoj aj výrobu fluórových voskov v momente, keď sa jej predstavitelia dozvedeli o dopadoch fluóru na životné prostredie i ľudské zdravie.

Bezkovanie swix (1)

Oficiálny zákaz fluóru na svetových pretekoch

Od sezóny 2023/24 platí kompletný zákaz fluo- voskov na pretekoch Medzinárodnej lyžiarskej federácie a Medzinárodnej biatlonovej únie.
Prechod na bez fluórové vosky je bezpochyby výraznou zmenou pre samotných pretekárov, servisné tímy aj pre organizátorov pretekov.

Medzinárodná lyžiarska federácia tento prechod avizovala už od roku 2019, teda s dostatočným predstihom, aby sa na túto zmenu bolo možné pripraviť.
Pre mnohých profesionálnych lyžiarov je zákaz fluórových voskov ťažko akceptovateľný. Takýto negatívny postoj, ale môže byť spôsobený iba nedostatkom informácií o škodlivosti týchto chemikálií a tiež o kvalite zdravších alternatív, ktoré sú dostupné. Motívom zákazu fluorovaných voskov je ochrana životného prostredia aj zdravia lyžiarov a servismanov.

Servis lyzi vosky swix

Rekreačných lyžiarov, ktorí v tisícoch denne vyrážajú do slovenských hôr, sa ale zákaz nijako nedotkol. Aktuálna legislatíva im stále umožňuje fluórové vosky, ktoré sú na trhu dostať, neobmedzene využívať. Často si pritom neuvedomujú, že nimi prírodu nezvratne poškodzujú.

Škodlivé látky zostanú v horách navždy

Per- a polyfluórované látky, ktoré sa často nachádzajú v lyžiarskych voskoch, predstavujú značné environmentálne a zdravotné nebezpečenstvo. Tieto chemikálie sa v podstate nerozkladajú v životnom prostredí.

Pri aplikácii lyžiarskych voskov obsahujúcich tieto kontaminanty, dochádza k ich uvoľňovaniu do okolitého prostredia a vystavení sú nimi významne aj ľudia, ktorí s nimi manipulujú. Per- a polyfluorované látky sa potom môžu dostať do pôdy, vodných zdrojov a nakoniec aj potravinového reťazca. Ich nebezpečnosť spočíva tiež v schopnosti bioakumulácie, čo znamená, že sa môžu hromadiť v organizmoch, vrátane ľudí a spôsobovať potenciálne toxické účinky.

Madshus bezky a topanky na bezky

Štúdie ukazujú, že môžu ovplyvňovať endokrinný systém, imunitný systém a môžu aj spôsobiť rakovinu, upozorňuje prof. RNDr. Tomáš Cajthaml, P.D. DS c. Z Ústavu pre životné prostredie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej, ktorý sa výskumom tejto problematiky dlhodobo zaoberá. „Dôležitým etickým rozmerom je aj to, že ich lyžiari zavážajú do chránených oblastí a národných parkov, kde sa priamo podieľajú na kontaminácii týchto území.

Spoločne s RNDr. Jaroslavom Semerádom, P.D. Z Mikrobiologického ústavu Akadémie vied ČR sa zaoberá aj kontamináciou chránených území v dôsledku používania lyžiarskych voskov. A čísla, ktoré majú k dispozícii, sú alarmujúce! Namerané hodnoty mnohonásobne prekračujú odporúčané limity.

„V bežkárskych stopách sme zaznamenali vysoké koncentrácie týchto chemikálií, ktoré častokrát prekračujú aj koncentrácie namerané v čističkách odpadových vôd. Najviac kontaminované sú samozrejme frekventované bežkárske trasy, križovatky a štadióny," upozorňuje Semerád. „Naše výsledky tiež potvrdzujú prítomnosť večných chemikálií v niektorých bežkárskych voskoch, a to vrátane perfluóroktánovej kyseliny, ktorá je zaradená ako ľudský karcinogén. Športovci, ktorí si už tieto vosky zaobstarali, by ich nemali ďalej spotrebovávať. Používaním kontaminovaných produktov ohrozujú nielen svoje zdravie, ale aj životné prostredie vrátane chránených oblastí.“

Bezkovanie swix (6)

Bez fluóru v profi svete

Samotná spoločnosť SWIX chce zamedziť používaniu fluórových voskov, preto hodlá v prvom rade šíriť informácie o škodlivosti fluóru a PFAS bez ohľadu na to, že celkové znečistenie pochádzajúce z voskov je marginálne (1-2 %). Už predstave, že by niekto, kto si je vedomý škodlivosti týchto látok, naďalej tieto vosky používal len na to, aby bol za špecifických podmienok o pár sekúnd rýchlejší, sa ťažko porozumie.

Od roku 2019 sa na zákaz fluórových voskov pripravovali aj výrobcovia, ktorí spoločne s reprezentačnými výbermi a ich servisnými tímami starostlivo testovali bezfluórové vosky.

SWIX dáva tímom k dispozícii prototypy svojich výrobkov a zbiera spätnú väzbu. Všetky tímy majú k novinkám rovnaký prístup a záleží len na tom, ako s novinkami pracujú. Škandinávske tímy, ktoré majú veľké finančné zdroje a množstvo servisných technikov, vosky bez fluóru intenzívne testovali aj v minulých rokoch.

Napriek tomu, ale zákaz fluóru ovplyvnil rozjazd tejto sezóny a odrazil sa vo výsledkoch svetového pohára v lyžovaní aj v biatlone.

Bezkovanie swix (2)

Alternatívne vosky šetrné k prírode vďaka Swix existujú

Rekreační lyžiari sa už teraz môžu kompletne mazať bezfluórovými voskami - k dispozícii majú rovnako kvalitné náhrady.
Nebojíme sa vyhlásiť, že ak bol niekto zvyknutý mazať SWIX LFka a HFka, tak rozdiel medzi fluórovými voskami a ich bezpečnými alternatívami nespozná.
Doposiaľ plnohodnotná náhrada za 100% fluórkarbónové vosky v profi poli neexistuje, vývoj ale ide nezadržateľne dopredu a čoskoro sa dočkáme aj vysoko výkonných čistých alternatív. Bežný lyžiar však má plne vo svojej moci zvoliť si skvelé vosky, ktoré neškodia prírode. Vďaka Swix.

Ucelenú ponuku voskov Swix nájdete na ww.procycling.sk

Ak chcete dostávať podobné podnetné články medzi prvými, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.