Ako to neprepáliť s bicyklom hneď na jar

Ako to neprepáliť s bicyklom hneď na jar

  Kategórie: Poradenstvo
 24.03.2022

Cyklistika a pohyb všeobecne prináša nášmu telu nespočetne veľa benefitov. O tom asi nemusíme presviedčať nikoho. Mnoho nabudených cyklistov počas prvých výjazdov v teplé jarné dni spraví, hoci nevedome, chybu v podobe „naložiť si viac, ako je dobré“.

Článok bol pripravený v spolupráci s PRO CYCLING ambasádormi Richom Melegom - ultra cyklistom a osobným trénerom vo vlastnom fitness štúdiu RichoGym na Myjave a Simonom Brunovským - triatlonistom a trénerom v Slovenskej triatlonovej akadémií

 

Zima v znamení kvalitného odpočinku 

Zimné mesiace mohli Vášmu telu priniesť kvalitný odpočinok, či už duševný alebo fyzický. Osobný tréner Richo hovorí: „Zima je ideálny čas na zrátanie a uvedomenie si všetkých boliestok a ideálny čas na snahu napraviť ich cvičením na to určeným. Najjednoduchší spôsob je venovať sa svojmu telu počas zimných mesiacov z hľadiska funkčnosti celého pohybového a svalového aparátu. Ideálny je tréning v podobe kompenzačných techník na uvoľnenie preťažených svalov, na mobilitu a spevnenie ochabnutých a tuhých anatomických úsekov.“

Aktívne sa hýbať počas zimy v dnešnej dobe nie je problém. V súčasnej dobe rôznych technologických produktov, virtuálnych aplikácii a dokonalých trenažérov sa môžeme vrátiť na jar na asfaltky či do hôr, ako keby ani zima neexistovala. Výkonnosť sa dá v progrese dosiahnuť aj v indoor príprave, aj keď vonku práve poletuje sneh.

  

Ako sa vrátiť po zimnej prestávke späť do sedla bicykla? 

Ak ste zimu strávili skôr pasívne a ste nabudený na pohyb, existuje niekoľko predpokladov, ktoré je dobré si uvedomiť a dodržať:

 

Preverenie technického stavu bicykla

Nezanedbajte kontrolu bicykla, prípadne servis ešte pred prvým výjazdom. Určite nechcete byť počas prvých jázd frustrovaný pukaním, škrípaním, či v neistote. Odborný servis vám radi poskytneme v našej predajni v Bratislave, kde sa na termín viete objednať online.

 

Nastavenie správneho posedu

Nastavenie posedu je veľmi dôležité z hľadiska efektivity šliapania, pohodlia na bicykli, ale aj prevencie pred zranením. So základnými pravidlami správneho posedu vám vedia pomôcť skúsení cyklisti, prípadne predajcovia v špecializovaných cyklistických obchodoch.

 

Prvé výjazdy - kratšie v ľahšom tempe

Pred samotnou jazdou je nevyhnutné svaly zahriať - rozcvičiť sa a „ponaťahovať“ jednoduchým strečingom.

Simon radí: „Určite sa pred prvou jazdou nemotivujte kamarátmi, ktorí trénujú niekoľko rokov a včera pridali v aplikácií Strava „ľahké vyjazdenie 120 km“. Vaše telo sa musí zoznámiť s bicyklom a začať si na ňom veriť. Z tohto dôvodu nie je hanbou, ak budete mať po prvom tréningu na tachometri 20 km.“

Richo dodáva: „Každý sme originál, a to čo pasuje Paľovi, nebude pasovať Janovi. A ak chcete odpáliť sezónu, alebo nebodaj začať s cyklistikou hneď na úvod jarnou 100vkou v plnom tempe, buďte si istí, že na ten hlaďák a dojazd budete pamätať dlhoooooo. :-)“

Richard "Richo" Meleg

Vedieť odhadnúť svoje mility

Začnite jazdiť zľahka sám, prípadne s niekým podobne zmýšľajúcim, kto je na tom kondične a nastavením mysle podobne.

Ak máte záujem o jazdy v peletóne v pohodovom tempe, od 30.3.2020 sa môžete spolu s nami a s Gruppetto tímom pridať na pravidelné stredajšie Classical jazdy. Pre viac info sledujte www.gruppetto-bratislava.com a náš Facebook.

„Na začiatok si vyberte trasu s čo najmenším prevýšením a ideálne bez áut. Najlepšou trasou sú cyklochodníky, kde ale občas býva viac cyklistov a chodcov,“ odporúča Simon.

„Ak Vás bude obiehať iný cyklista, nenechajte sa vyprovokovať a držte si svoje tempo. To by malo byť celý čas rovnaké a v takej intenzite, aby ste si jazdu užili a zároveň vás to motivovalo sadnúť na bicykel aj zajtra. Ak by ste totiž tlačili do pedálov až príliš a vyšťavili sa hneď v prvý deň, verte mi, na ďalší deň už bicykel nebudete chcieť vidieť.

Snažte sa držať hesla: aj menej je niekedy viac!"

Simon Brunovský

Výborný spôsob, ako si nadbehnúť jarné kilometre a dostať sa do formy predstavujú jarné kempy. Veď čo je ideálnejšie, ako rozjazdy v ideálnych teplotách v krátkom drese, v nádhernej scenérii a s dobrou partiou? 

Sporttour prináša takmer dve dekády jarné kempy najmä v Chorvátsku, ale aj v iných destináciách. Celú ponuku nájdete na www.sporttour.sk.

 

Dôležitý oddych a regenerácia

Regenerácia po tréningu je rovnako dôležitá ako tréning samotný. Mnohí si tento fakt často neuvedomujú a zabúdajú na to, že bez správnej regenerácie nebudú napredovať.

Nielen po prvých, ale prakticky po každej jazde počas sezóny by ste mali:

Nepodceniť cvičenie po výjazde

Ideál je ľahký strečing a ponaťahovanie si svalov. Z dlhodobého hľadiska je výborné venovať sa kompenzačným cvičeniam, ktoré vám poradí Richo na svojom Youtube kanáli RichoGym

 

Nutrične hodnotné jedlo do 30 min. po výjazde

Benefity konzumácie zdravého jedla krátko po tréningu boli potvrdené množstvom štúdií. Jedlo po tréningu s obsahom bielkovín a sacharidov posilní ukladanie glykogénu a syntézu svalových bielkovín.

Prípadne môžete po tréningu siahnuť po regeneračnom nápoji, ktorý vo vyváženom pomere obsahuje všetky živiny, ktoré je nutné telu dodať po náročnejšej fyzickej aktivite. Odporúčame odskúšaný regener Aone Stamimax Ultraregeneration.

 

Kvalitný oddych

Oddych je rovnako dôležitý ako tréning samotný. Dobrý odpočinok podporený kvalitným spánkom tvorí druhú polovicu úspechu. Váš prvý dlhší výjazd si preto plánujte skôr na konci týždňa, resp. cez víkend.

Ak máte pretekárske ambície, alebo len osobný záujem zlepšovať sa, musíte začať na sebe pracovať pravidelne a s disciplínou. Skvelou možnosťou je oslovenie kvalifikovaného trénera, ktorý má dostatok skúseností a vie vám nastaviť tréning, prípadne Vás začleniť do tréningovej skupiny.

 Mohlo by Vás zaujímať: https://www.procycling.sk/sk/poradenstvo/ako-sa-pripravit-na-cyklisticke-preteky-10-zakladnych-tipov

  

Spoločne v mene PRO CYCLINGu aj našich ambasádorov  prajeme všetkým začínajúcim aj skúseným cyklistom veľa šťastných kilometrov bez komplikácií a zranení.

 

Ak sa chcete vedieť viac o našom know-how a o chystaných udalostiach, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu, alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link. Prihlásením zároveň získate zľavu na prvý nákup.