Ako vybrať cyklistickú prilbu?

Ako vybrať cyklistickú prilbu?

  Kategórie: Poradenstvo
 02.06.2021

Cyklistická prilba je jeden z najdôležitejších doplnkov každého cyklistu. Ako si vybrať správnu prilbu na bicykel z pomedzi veľkého množstva značiek, veľkostí, tvarov či cenových hladín? 

V nasledujúcich riadkoch sa pokúsime priblížiť postup a jednotlivé atribúty pri výbere prilby.

Cyklistická prilba je rozhodne doplnok, ktorý by ste si mali na hlavu nasadiť počas KAŽDEJ jazdy na bicykli. Aj tá najlacnejšia prilba je lepšia ako žiadna.
Nakoľko ale prilba chráni vašu hlavu, jedná sa o doplnok výbavy, na ktorom by ste rozhodne nemali šetriť.



Výber cyklistickej prilby podľa typu cyklistu

 
Či už jazdíte prevažne na horskom, cestnom či trekingovom bicykli, je vhodné si vyberať cyklistickú prilbu na to určenú. Väčšina výrobcov vyrába prilby na jednotlivé disciplíny ako sú cestná či horská cyklistika. Treba si len vybrať z ponuky. Samozrejme nájdeme aj prilby, ktoré sú univerzálne a použiteľné na ceste alebo v lese.
 

Prilby na cestnú cyklistiku 

Ich dizajn je zameraný na poskytovanie dostatočného pohodlia a vetrania cez veľké vetracie otvory v horúcich dňoch alebo keď vyvíjate veľké úsilie. Aerodymanický tvar pomáha k efektívnemu výkonu.
Na cestných prilbách obvykle nenájdete šilt.
 
Abus powerdome prilba

Prilby na horskú cyklistiku 

Horská cyklistika so svojimi podkategóriami ako cross country, enduro, allmountain, zjazd si vyžaduje odlišný typ prilby.
Prilby na horskú cyklistiku sú vo všeobecnosti „hlbšie“ ako tie na cestu. Zadná časť zasahuje až pod zátylok. Dnes už takmer štandardným prvkom je nastaviteľný plastový šilt. Ten využijete nielen ako ochranu pred slnkom, ale môže vás zachrániť pred šľahnutím konárov po tvári počas jazdy v lese.
Integrálne prilby s odnímateľným chráničom brady ako napr. Cratoni C-MANIAC 2.0 MX vás ochránia pri agresívnejšej jazde
 
Integrálne prilby s chráničom čeľuste sú charakteristické pre zjazd. Dnes na trhu nájdeme aj špeciálne „enduro“ prilby, ktoré majú odnímateľný chránič brady, vďaka čomu sa jazdec nepriehrieva napríklad počas jazdy smerom hore kopcom


Turistické a mestské prilby

Turistické prilby sú zvyčajne lacnejšie a poskytujú základnú formu ochrany. Tá by mala postačovať pre rekreačných cyklistov, ktorí jazdia v nízkych rýchlostiach a v nenáročnom teréne.
Mestské prilby zas nájdete v rôznych štýloch, ktoré vyhovujú neformálnejšiemu oblečeniu namiesto lycry.
 



Detské prilby

Často ide o kópie turistických prilieb, ktoré sa dodávajú v menších veľkostiach, aby bezpečne sadli na hlavu dieťaťa. Pre mladé talenty nie je problém nájsť integrálne prilby s chráničom brady.
V ponuke nájdete aj prilby pre najmenších cyklistov, už od jedného roka. Prichádzajú v najrôznejších farbách, dizajnoch a s obľúbenými kreslenými postavičkami, aby oslovili deti.





Keď teda identifikujete typ prilby podľa druhu jazdenia, na čo ostatné sa treba pri výbere zamerať?

 

Pohodlie pri nosení

 
Okrem bezpečnosti je dôležitým atribútom pri nosení prilby pohodlie. Ak prilba správne a pohodlne sedí na hlave, je väčšia pravdepodobnosť, že splní svoj bezpečnostný účel v prípadne nehody.
 
Pred samotnou kúpou prilby, je vhodné si zmerať obvod hlavy krajčírskym metrom. Tak cyklista vie, akú veľkosť prilby si v obchode pýtať. Väčšina cyklistických prilieb má v zadnej časti možnosť nastavovania obvodu pomocou klipsne alebo koliečka. Na niektorých prilbách sa toto upínanie nastavuje aj vo vertikálnom smere.
 
Pri skúšaní prilby povolíme sťahovanie na maximum, nasadíme prilbu, dotiahneme sťahovanie a bez upnutia prilby pod bradou sa predkloníme, alebo pokývame hlavu zo strany na stranu. Ak neupevnená prilba nespadne z hlavy, sme na správnej ceste k výberu tej správnej. Následne skontrolujeme prilbu po obvode hlavy, či nás niekde netlačí, tak aby nás po dlhšom čase nezačala na hlave omínať.

Každá prilba má iný tvar, tak ako každý cyklista ma iný tvar hlavy. Niektoré sú viac kruhového tvaru, niektoré viac oválne. Preto pribla, ktorá sadne vášmu kamarátovi, nemusí automaticky sedieť aj vám.



Počasie

 
Poveternostné podmienky v ktorých najčastejšie bicyklujete hrajú úlohu pri výbere prilby. V teplom počasí sú vhodnejšie lepšie odvetrané prilby, s lepším tokom vzduchu a s viacerými otvormi. Naopak v chladnom a daždivom počasí sú vhodnejšie uzavreté prilby, tak aby studený vzduch príliš neochladzoval hlavu.

 
Niektoré prilby na trhu ponúkajú vychytávky ako napr. odnímateľné časti. Prilbu DOTOUT Kabrio HT.2 vďaka tomu využijete celoročne a za každého počasia



Reflexné prvky

 
Ak jazdíte po ceste v premávke a nebodaj aj v tme, zoberte do úvahy aj reflexné prvky na prilbe ako aj jej farbu. Čím krikľavejšia prilba, tým viditeľnejšia v premávke. Dokonca niektoré prilby majú integrované zadné svetlo.



Cena cyklistickej prilby

 
Pre množstvo cyklistov je prvý atribút pri výbere cyklistickej prilby cena. Ak je prilba certifikovaná a je správne upevnená na hlave, mala by vás ochrániť bez ohľadu na jej cenu. Aj najlacnejšia prilba by mala spĺňať aspoň základné certifikácie.
Či je prilba certifikovaná zistíte na nálepke vo vnútri prilby. Tá by mala určovať splnenie technickej normy na európskej úrovni, označené písmenami „CE“ a „EN 1078“.
 


Prečo sa oplatí priplatiť si za drahšiu prilbu?

Drahšie prilby od známych výrobcov často okrem základnych technických noriem ponúkajú aj mnohé technické a bezpečnostné vychytávky. Do vývoja vkladajú nemalé finančné prostriedky s cieľom priniesť čo najbezpečnejšie a najpohodlnejšie ochranné systémy pre naše hlavy.
 
Pre ilustráciu spomeňme napr. technológiu Quin v prilbách Abus. Ide o integrovaný snímač pohybu Q-senzor, ktorý využíva náhle zmeny pohybu. V prípade pádu alebo nebezpečenstva upozorní kontaktnú osobu cez smartfón a udá polohu.



Ďalšie výhody kúpy cyklistickej prilby od etablovaných výrobcov:

  • Drahšie prilby sú spravidla ľahšie. Čiže pri dlhších výletoch sa oplatí mať ľahšiu prilbu. Následne vás z nej nebolí krk.
  • Lepšie odvetranie a ventilácia vzduchu pod prilbou a teda menej potenia sa.
  • Lepšia aerodynamiku, ak vám ide o sekundy v závode.
  • Lepšiu dostupnosť náhradných dielov a väčší výber príslušenstva, ako vymeniteľný šilt či náhradné polstrovanie.
  • Krajšie spracovanie, čo je samozrejme subjektívny individuálny pohľad.
  • Možnosť tzv. „crash replacement“ programu -> mnoho výrobcov ako napr. Abus či Cratoni ponúkajú v prípade zničenia prilby v dôsledku pádu počas záručnej doby, možnosť kúpi rovnakej prilby za zvýhodnenú cenu



Aká je životnosť cyklistickej prilby?

 
Údaj o životnosti prilby nájdete na obale len veľmi zriadka, alebo vôbec. Nie je vôbec jednoduché povedať jednoznačný interval.
Podľa výskumu neziskovej organizácie Bicycle Helmet Safety Institute, niektoré prilby si uchovali svoje vlastnosti aj dve desiatky rokov.

Naopak Snell Foundation uvádza, že lepidlá, živice a ďalšie materiály používané pri výrobe prilby môžu mať vplyv na degradáciu materiálu výstelky. K degradácii prilby prispievajú vlasové oleje, telové tekutiny a kozmetika, poveternostné podmienky, spôsob skladovania ako aj bežné opotrebenie.

Výrobcovia zvyknú odporúčať výmenu prilby v intervale 3 až 5 rokov a to aj v prípade, že nejaví známky poškodenia.



V akom prípade určite vymeniť cyklistickú prilbu za novú?

 
  • Ak nosíte starú prilbu, ktorá nespĺňa žiadnu technickú a bezpečnostnú normu
  • Ak nájdete na- alebo v prilbe prasklinu
  • V prípade pádu na hlavu alebo nárazu (napríklad do konára stromu) a to aj v prípade, že sa prilba „javí“ v poriadku.
  • Ak vám prilba spadla z veľkej výšky na tvrdý povrch
  • Ak upevňovacie mechanizmi, pracky a upínania prestali správne pracovať a dobre nedržia



Kúpa cyklistickej pribly cez e-shop? Žiaden problém!

 
Ako sme už spomínali, prilba musí na hlave sedieť. Mnoho ľudí má práve preto obavu z kúpy prilby cez internet.
Tento fakt si uvedomujeme. Ak by sa stalo, že vám objednaná prilba cez e-shop www.procycling.sk nesadne, nezúfajte.
 
Tovar Vám do troch dní od prebratia ZADARMO vymeníme!
 

Stačí nás len do 3 dní od prevzatia tovaru kontaktovať a my si po tovar pošleme kuriéra na vlastné náklady. Keď k nám pôvodná prilba dorazí a bude v poriadku, zašleme vám menšiu či väčšiu veľkosť podľa vašej požiadavky a aktuálnej dostupnosti.
Viac info o bezplatnej výmene tovaru nájdete tu: https://www.procycling.sk/sk/poradenstvo/vymena-tovaru-az-do-60-dni-od-zakupenia
Obrovský výber cyklistických prilieb na sklade nájdete v našom e-shope: https://www.procycling.sk/sk/katalog/prislusenstvo-prilby
Ak chcete vedieť o našich akciách a aktivitách viac, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.



DOBRÁ RADA NA ZÁVER: ak prilba má nejakú prasklinu, alebo už prežila pád z bicykla aj bez viditeľných následkov, viac ju nepoužívajte a radšej si zaobstarajte novú. Prasknutá prilba nie je dôvod na smútok, ale skôr naopak – spravila si prácu, na ktorú bola vyrobená. Zachránila totiž vašu hlavu.