Pripravte bicykel na zimný spánok- 6 tipov na posezónny servis

Pripravte bicykel na zimný spánok- 6 tipov na posezónny servis

  Kategórie: Poradenstvo
 11.11.2020

Dni sa nezadržateľne skracujú a cyklistická sezóna sa blíži k svojmu záveru. V nasledujúcich riadkoch si priblížime, ako zazimovať svojho dvojkolesového miláčika, aby prežil zimu sladkým zimným spánkom tak, aby bol v plnej zbroji pri prvých jarných lúčoch pripravený na jazdu.

Celú strarostlivosť môžeme rozdeliť do niekoľkých krokov. Odporúčame žiaden krok nevynechať:

1) Očistenie

V prvom rade treba bicykel poriadne očistiť. Čistiť by sa mal samozrejme po každej jazde, no v prípade, že ideme bicykel odložiť na zimný spánok, v čistení budeme dôsledný. Na rám môžeme použiť leštiace prostriedky, ktoré chránia pred prachom.

V PRO CYCLING servise vám vieme bicykel umyť ručne a následne použiť najideálnejší leštiaci prostriedok pre váš rám, či už je matný alebo lesklý.

Cistenie bicykla muc off

 

2) Odmastenie a namazanie

Po čistení rámu sa sústredíme sa čistenie pohyblivých častí. V mechanických častiach by nemalo byť žiadne blato ani prach.

Odmastiť by sme mali kazetu aj reťaz. Umytú a očistenú reťaz následne namažeme a nepotrebný olej utrieme handričkou. 

Odmastenie retaze muc off

Pri odpruženej vidlici a tlmiči poriadne očistíme vnútorné nohy a prachové puzdrá (guferá). Na vnútorné nohy následne strekneme silikónový sprej, prepružíme a nánosy zotrieme handričkou.

V tomto období odporúčame kompletný servis vidlice a tlmiča. Ten zvyčajne zahŕňa výmenu oleja a tesnení. Každý výrobca udáva iný odporúčaný servisný interval. Každopádne raz do roka treba minimálne skontrolovať, resp. vymeniť tesnenia.

 

3) Kontrola bŕzd

Pred zazimovaním odporúčame aj kontrolu bŕzd. Pri čeľusťových brzdách skontrolujeme gumičky, pri kotúčových platničky a kotúče. Oplatí sa aj vyčistiť piesty, pretože počas aktívneho jazdenia sa tu zachytáva množstvo nečistôt. Po ich nahromadení nemusia piesty spoľahlivo pracovať, čo pri brzdení rozhodne nechceme.

 

 

4) Neignorovať pukanie, škrípanie, vrzgot...

Ak váš bicykel vydáva podozrivý zvuk, ktorý sa vám darilo počas sezóny úspešne ignorovať, teraz je správny čas, vyslyšať jeho volanie. Každý neštandardný zvuk môže byť predzvesť budúceho problému, ktorého včasné odstránenie môže značne predĺžiť životnosť jednotlivých komponentov.

Pokiaľ bicykel nevydáva nežiaduce zvuky, preventívne by sme mali všetky skrutky podoťahovať momentovým kľúčom a to presne na moment udávaný výrobcom pre jednotlivé časti. Čap zadnej stavby totiž vyžaduje úplne iný moment utiahnutia ako napríklad predstavec alebo sedlová objímka.

Pukajúci a praskajúci bicykel rozhodne na zimu neodkladáme s tým, že sa to samé upraví do jari. Ak si na diagnostiku alebo odstránenie problému netrúfame, nemáme čas, alebo si proste chceme byť len istí, že problém bude od piky odstránený, opravu bicykla zveríme starostlivosť profesionálnemu servisu.

748 odborny servis.png

 

5) Zverte bicykel odborníkom, alebo prečo odborný cykloservis na konci sezóny?

Jesenné obdobie, resp. koniec sezóny je ideálny čas pre odovzdanie vášho bicykla do rúk profesionálnemu servisu.

V servise zvyčajne nebýva toľko zákazníkov ako cez sezónu, čo značne urýchli dĺžku trvania pobytu vášho bicykla v servise. Ak sa náhodou vyskytne skutočnosť, že pri servise sa objaví problém, ktorého odstránenie vyžaduje objednanie náhradného dielu, zákazníka väčšinou čakanie nebolí, pretože na bicykel sa aj tak už nechystá.

Tiež servis tlmiacich jednotiek zvyčajne trvá určitý čas, preto má význam dať vidlicu či tlmič servisovať práve na jeseň a v zime, keď bicykel nevyužívame.

Naviac, v servise používame náradie a cyklo-kozmetiku rôznych značiek, s ktorými máme bohaté skúsenosti a vieme, že prinesú ten najlepší výsledok.

 

Ak sa chcete svojmu bicyklu poďakovať za úspešnú sezónu, najlepší spôsob je dopriať mu profesionálny cykloservis PRO CYCLING.

O váš bicykel sa postaráme ako o náš vlastný - profesionálne, technicky odborne a transparentne (cenník servisných prác máme online).

Objednať sa môžete v pohodlí online (cez tento link), bicykel donesiete k nám a my sa už o všetko postaráme. A keď jarné lúče odštartujú sezónu 2024, môžete si bez starosti užívať prvé jazdy na pripravenom bicykli.

A keď k nám prinesiete bicykel, pribalte rovno aj vaše lyže, pretože cez zimnú sezónu robíme aj servis lyží a snowboardov na profesionálnych strojoch značky Montana.

6) Dobrá rada na záver

Keď bicykel po jazde odkladáme, vyradíme tak, aby bola reťaz zaradená na najmenšom pastorku. V prípade, že máme bicykel s prešmykom, zaradíme aj vpredu najmenšiu pílu.   

 

Týmto jednoduchým trikom „uvoľníme“ celé radenie. Prehadzovač ani reťaz nie sú zbytočne napnuté, čo je predpoklad, že nám poslúžia dlhšie.

Ak chcete dostávať podobné užitočné tipy medzi prvými, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.

Naviac, ak sa prihlásite na odber newslettra, dostanete zľavu na prvý nákup v našom e-shope www.procycling.sk.