Ako sa pripraviť na pretek v cestnej cyklistike - výkon až

Ako sa pripraviť na pretek v cestnej cyklistike - výkon až "na hranu"

  Kategórie: Poradenstvo
 08.08.2021

V letnom seriáli „Ako sa pripraviť na preteky“, vám my v rámci PRO CYCLINGu z vlastnej skúsenosti poradíme, ako sa pripraviť na vaše prvé preteky v jednotlivých cyklistických disciplínach. Dnes sa budeme venovať cestnej cyklistike. Tá za ostatné roky nabrala na obrovskej popularite.



 

V cestnej cyklistike je dôležité získať dostatočné sebavedomie a osvojiť si základné zručnosti jazdy v pelotóne.

Pre nováčika v cestnej cyklistike dnes nie je problém pridať sa do pelotónu. PRO CYCLING v Bratislave podporuje napríklad skupinu Road bike Bratislava, ktorá združuje cestných cyklistov všetkých výkonnostných kategórií.

Zapretekať si môžete aj v jednom z virtuálnych pretekov, napríklad Cyklovýzve 2021, organizovanej naším spriateleným združením Gruppetto Bratislava.

 

Postaviť sa ale na štart „ozajstného“ preteku, je už vec úplne iná. Čo všetko by tomu malo predchádzať, resp. čo všetko na to potrebujete?

Dnes vám poradí náš Daniel, alias Stíhač, momentálne člen ambiciózneho BSA tímu. Daniel sa venuje predaju v kamennej predajni PRO CYCLING a veľkú väčšinu času mimo predajne trávi práve na cestnom bicykli, kde si prešiel od cestnej a dráhovej cyklistiky, cez triatlony až po náročné etapáky.

 

 

Nájdite si ten správny pretek

V úvode je veľmi dôležité správne zhodnotiť, či ste pripravený na jazdu v pelotóne.

Ak jazdíte prevažne sám, resp. do súťažného pelotónu sa ešte necítite, individuálna časovka, či už do vrchu alebo po rovine, by mohli byť práve pre vás. To sú individuálne preteky pre zoznámenie sa so zaťažením v závodných podmienkach.

Individuálna časovka môže byť ideálny premiérový pretek pre hobby jazdca, ktorý má rešpekt z pelotónu


Ak vám jazda „v balíku“ nerobí problém, môžete si trúfnuť na cyklo – maratón v cestnej cyklistike. Tu sa môžete zúčastniť aj bez licencie. Ide o preteky s hromadným štartom. Na takýchto pretekoch sa viete registrovať ako jednotlivec alebo aj ako tím.

Trate mávajú väčšinou dĺžku okolo 120 km. Niektoré preteky ale ponúkajú aj kratší variant trate okolo 70 – 80 km.



 

Nepodceňujte fyzickú prípravu

Ak to s cyklistikou myslíte vážne a postupne zintenzívňujete tréningy, je dobré zvážiť návštevu fundovaného zariadenia, ktoré sa venuje diagnostike trénovanosti – napríklad Go Create Performance Centrum. Tu vám spravia napr. EKG, záťažový test - spiroergometriu s cieľom odhaliť prípadnú poruchu a správne nastaviť vaše zóny srdcového tepu s cieľom zefektívniť váš tréningový proces.

Ďalšia dôležitá vec, ktorá zefektívni váš výkon, je voľba vhodného nášľapného systému v kombinácii s tuhou cyklistickou tretrou. Ak ste doteraz jazdili iba voľné pedále, cestný nášľapný systém s obojstranným pedálom Wahoo Speedplay by mohol byť pre vás zaujímavý.

Okrem fyzickej prípravy je dôležité aj vaše pohodlie počas dlhej jazdy. Určite zainvestujte do poriadnych cyklistických nohavíc s pohodlnou cyklistickou vložkou

 

 

Pripravte bicykel na preteky

Každému preteku by mal v dostatočnom predstihu predchádzať odborný servis (ako napríklad u nás v PRO CYCLING, ktorého termín si viete zajednať online tu).

Pred samotným štartom je dôležité skontrolovať ešte raz správnu funkčnosť bŕzd a radenia.


Ak máte možnosť, určite zvážte prihlásenie do pretekov ako tím. S kamarátmi sa lepšie hecuje a preteky pre vás budú väčšou zábavou

 

 

Čo jesť pred a počas preteku?

Stravovanie pred a počas preteku je prudko individuálne. Sám musíte prísť na to, čo pred podaním výkonu vyhovuje vášmu telu a čo vám napríklad nesedí.

Krátke vzdialenosti ako napríklad časovku je dobré ísť skôr nalačno, nakoľko časovka sa ide na krátku ale vysokú intenzitu. 3 hodiny pred štartom vám stačí porcia palaciniek alebo ovsených vločiek.

Pri dlhších pretekoch je dôležité správne načasovať štart. Najedzte sa poriadne 2 – 3 hodiny pred pretekom. Hodinu pred štartom môžete pripraviť telo na výkon napríklad banánom, alebo proteínovým nápojom.

Platí všeobecné pravidlo neexperimentovať a jesť to, na čo ste zvyknutý.


 

Akú výbavu vziať na cestný pretek?

Vaším cieľom je ísť čo najviac naľahko, zároveň ale tak, aby ste počas preteku:

  • spĺňali všetky kritériá plynúce z propozícií závodu – všeobecne platí pravidlo mať celý čas na hlave prilbu
  • mali dostatok vody – zvoľte si fľašu s dostatočnou kapacitou, resp. 2 fľaše
  • vedeli dopĺňať silu vhodnými a overenými výživovými doplnkami. My odporúčame produkty značky AONE
  • vedeli vyriešiť defekt: noste bezdušový tmel, CO2 bombičku (ktorej používanie si osvojte pred pretekom), prípadne dušu na bicykel a pumpičku – na niektorých pretekoch jazdia aj doprovodné autá, takže prípadné technické problémy viete riešiť s asistenciou
  • noste nabitý telefón pre prípad núdze s kontaktom na organizátora, záchranné zložky či horskú službu
 



Stratégia a mentálne nastavenie počas preteku 

Šetrite si svoje sily na deň preteku. A čo je dôležité, neprepáľte svoje sily hneď v úvodných metroch po štarte. Motivácia špurtovať a urdžať sa na popredných priečkach hneď po štarte bude v konkurencii naozaj veľká. Vy si ale chcete udržať sily na celú dĺžku preteku.

Netreba podceniť pitný režim a piť v pravidelných intervaloch aspoň každých 20 minút.

Tiež je nutné vyvarovať sa „hlaďáku“. Ak pretek trvá viac ako 2 hodiny, počas jazdy je nutné prijať dostatok energie v podobe ľahko stráviteľnej, ale energeticky bohatej stravy - gélov, banánov a podobne.

Ako sme spomínali aj pri predchádzajúcich článkoch, resp. iných cyklistických disciplínach - dosiahnutie cieľa má byť vašou hlavnou motiváciou. A to aj v prípade, že do cieľa dorazíte medzi poslednými.


 


Ako vraví Daniel: „Treba udrieť silou nevídanou!“ J Dostať zo seba maximum, ale v medziach bezpečnosti. Cyklistické preteky sú skvelou formou socializácie, posunutia vášho jazdenia a tréningu na ďalší level a vlastného zadosťučinenia.

 


Ak hľadáte bicykel, oblečenie, doplnky alebo výživu pre váš prvý cyklistický pretek, všetko nájdete v našej bohatej ponuke na www.procycling.sk


Ak sa chcete dostať k ďalším dielom nášho seriálu "Ako sa pripraviť na preteky.." ako prvý, zostaňte s nami v kontakte prostredníctvom FacebookuInstagramu alebo prihlásením sa na odber newslettra, kliknutím na link.